четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Празнуваме Деня на Европа, победата над Хитлеристка Германия и края на Втората световна война

На 9 май 1945 г. началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел подписва със СССР германската капитулация.

Английският министър- председател Чърчил и президентът на САЩ Труман обявяват края на Втората световна война в Европа (1941-1945 г.).
На 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в ЕвропаВ нея той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.
Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.
През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България 9 май е обявен за Ден на Европа с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.