неделя , 28 април 2024

Стоян Иванов от СУ „Нешо Бончев“ представи достойно България на младежки форум в Сингапур, посветен на проблема с промените в околната среда

От участие в младежки форум в Сингапур се завърна Стоян Иванов, десетокласник в СУ „ Нешо Бончев“.

Целта на форума бе да се разберат и осъзнаят последиците от антропогенния фактор върху планетата и как да я опазим като наш дом. След връщането си в България на 23 април Стоян Иванов откликна на молбата на oshtepan.com да сподели впечатленията си.
„Беше наистина много интересно. След това организаторите на това събитие ме поканиха и на конференцията, която имаше за цел 3 основни неща:
1. Да се изясни приносът на Сингапур, който произвежда по-малко въглеродни емисии и, благодарение на океана и растителността на островите, поглъща напълно CO2, който произвежда – предимно от транспорта, защото там няма почти никакви фабрики, които да бълват въглеродни емисии във въздуха.
2. Да се срещнат ученици от цял свят, които са проявили желание на участват преди това във форума.
3. Да си развият уменията за излагане на теза и аргументирането й“, разказа той.
Младежкият форум се е провел в научния център на Сингапур, а конференцията в прим-залата на Ботаническата градина.

Конференцията се е провела при закрити врата и участниците са били помолени да изключат телефоните си.
После е продължила в научния център, в който за младите хора е имало въпросник и проект.
За 30 минути всеки е трябвало сам да попълни тест, който е бил въз основа на това,
за което са говорили в Ботаническата градина.

„Проектът беше свързан отново с екологията. Аз забелязах, че центърът разполагаше с един огромен глобус и реших да направя кратка анимация на промените в околната среда през различните години – изтъняването на озоновия слой на места, движението на въздушни маси. След като го представих и всичките 52-ма участници минаха,
журито ни класира според теста и проекта. Така ме поставиха на 11 място“, разказа Стоян Иванов.
По думите му проектът е бил направен много лесно и обективно е показвал промените в околната среда през годините.
След това участниците са били в зала, в която е имало отново викторина за човешкото тяло, за различни химични и физични явления.

„През тези дни, в които бях в този научен център, ние работихме и с дигитални микроскопи, изучавахме различни химични реакции и физични закономерности. Показаха ни опита на Фарадей или просто Фарадеева клетка. По химия ни представиха модели на атомни ядра през годините, тяхното развитие от различните учени. По биология и химия имахме и лаборатория със стриктен режим на влизане. Беше забранено да се снима“, сподели още десетокласникът от СУ „Нешо Бончев. Той е видял в действие ролята на биотехнологията, отглеждайки с другите участници собствена ГМО продукция.
„Конференцията беше по-скоро образователен портал, в който създадохме връзки, научихме нови неща и разбрахме, че можем да променим света, защото ние можем, стига да го пожелаем. Задълбочаването на проблема с околната среда е неизбежен, затова трябва да се научим да живеем в хармония с нея или да загинем заедно с нея“, коментира за oshtepan.com Стоян Иванов. Той се надявада има шанса да бъде отново в Сингапур, където е
имал невероятно изживяване и е оставил нещичко и след себе си- един приключен проект и добро представяне на България на International conference for global warming Singapore 2017.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.