събота , 27 април 2024

В панагюрския храм „Св.Въведение Богородично“ литургията за Атанасий Велики възглави Пловдивският митрополит

Светата Църква празнува паметта на св. Атанасий в днешния благодатен ден, когато изправя пред нашия духовен взор

 неговия сияещ в святост образ, когато ни припомня подвига на изповедничеството на чистата Христова вяра. Претърпявайки клевети, унижения, мъки и терзания, св. Атанасий се е сдобил с вечен живот, който Бог е обещал за всички, които Го обичат и спазват волята Му. Това каза днес в панагюрската църква „Свето Въведение Богородично”Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който възглави архиерейската света литургия за св. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски.

С Владиката съслужиха редица висши представители на Църквата от Пловдивска митрополия, сред които и Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит.
Дядо Николай припомни накратко житието на Атанасий Велики, като акцентува върху две от измислените обвиненията срещу него. „Св. Атанасий е дарил християнския свят с безценен дар – дарът на добродетелта с огнено слово и благочестиво деяние, с търпение да устои на всички изпитания на своето служение“, обобщи Пловдивският митрополит. Той заключи: „Благословени сме ние, българите. Ние не винаги осъзнаваме с какъв безценен дар Бог ни е дарил, от който не винаги се възползваме – да имаме светлината на Светата Православна вяра…“.
По време на службата, продължила почти 3 часа, песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На църковния празник присъстваха десетки миряни, сред които кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместникът му по хуманитарните дейности Галина Матанова, кметът на Копривщица ГенчоГерданов, кметове на кметства от община Панагюрище, началникът на полицията в Панагюрище главен инспектор Петко Шотлеков.
Всички станаха свидетели на акта по отличаването на архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия протойерей с офикия „иконом“, а на баща му с офикия „протойерей“.
Православният християнски празник завърши с пожеланието „Многая лета“, изпълнено от всички присъстващи в храма.

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.