понеделник , 6 май 2024

На 4 януари имен ден имат Тихомир и Тихомира

На тази дата Православната църква почита Събор на 70-те апостоли, което означава общо празнуване.

 Докато Иисус Христос проповядвал, той събрал 12 свои апостоли, четирима от които са Светите евангелисти Лука, Марко, Йоан и Филип. Освен тези 12 апостоли Иисус Христос призовал още 70 смели и праведни мъже, на които дал нужното знание.
Преди да се Възнесе на Небесата, Христос обещал на апостолите и останалите 70 ученици да поиска от Господ да им изпрати Светия Дух, който да ги направлява в бъдещите им действия. На празника Свети Дух от Небесата се появили огнени езици, които осенили Христовите апостоли и те проговорили на множество чужди езици, които не знаели преди това.
След това те се пръснали по света, за да разпространяват Словото Божие и да покръстват в християнство.
Те проповядвали не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, търпение, кротост, дела на християнска любов и вършили чудеса. Голяма част от тях завършили своя земен живот мъченически както Иисус Христос.
Тихомир e славянско име, образувано от думите „тих“ и „мир“ – означава спокойствие и смирен живот, разпространено през векове сред всички славянски народи. На български се среща освен като мъжко име и като женско – Тихомира.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.