Водещи новини

„Мустанг“ спечели тазгодишната филмова награда ЛУКС

 „Мустанг“ разказва историята на пет сестри, които са обещани в уредени бракове, но се изправят срещу робството на традицията, за да живеят собствения си живот.

Другите два филми, селектирани за финала за 2015 г., бяха „Урок“ (България, Гърция) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Медитеранеа“ (Mediterranea, Италия, САЩ, Германия, Франция, Катар) на Йонас Карпиняно. Победителят се определя всяка година чрез гласуване от евродепутатите.
Според председателя на Европейския парламент Мартин Шулц „тези три много различни филма задават някои фундаментални въпроси. Как трябва нашият континент на емиграция да се промени, за да се превърне в континент на имиграция? Каква е ролята на жените в нашите съседни общества? Как икономическата криза подкопава нашия живот заедно? Тези европейски филми заслужават нашата подкрепа и аз съм горд, че Европейският парламент за поредна година оказва помощ, за да може тези филми да се гледат възможно най-широко.“
Трите филма, селектирани за финала на наградата ЛУКС, се прожектират в 28-те страни членки на ЕС. Целта е да се сподели богатството и разнообразието на европейското кино и да предизвика дебат относно засегнатите теми във филмите.
Трите филма ще бъдат показани на прожекции с вход свободен през декември в София и Пловдив.
В Пловдив прожекциите са от 18.30 ч. в Лъки – Дом на киното („Медитеранеа“ – 7 декември, „Мустанг“ – 8 декември и „Урок“ – 9 декември), а в столицата филмите ще бъдат показани в Дома на Киното („Медитеранеа“ – 8 декември, „Мустанг“ – 10 декември и „Урок“ – 11 декември). Филмовите дни ЛУКС ще бъдат закрити след последната прожекция в София с дискусия с участието на български евродепутати от Комисията по култура и образование в ЕП. Събитията се организират от Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Международен София Филм Фест, Дом на киното София, Лъки – Дом на киното Пловдив.
Европейският парламент поема разходите за превод и изготвяне на субтитри на всичките 24 официални езика на ЕС на трите филма, селектирани за финала. В допълнение към това печелившият филм ще бъде адаптиран за хората с увреден слух и зрение поне в оригиналната езикова версия.
ИЗТОЧНИК: Информационно бюро на Европейския парламент

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.