Водещи новини

Панагюрското златно съкровище и бронзовият Севт III – най-често канени за представителни изложби в чужбина

Бронзовата портретна глава на Севт ІІІ – един от емблематичните паметници от фонда на Националния археологически музей, вече е сред най-често канените наши артефакти за участия в престижни изложби в чужбина.

Непрекъснато продължават да пристигат и нови покани за участия в представителни изложби в чужбина и за най-популярното ни тракийско съкровище – златния сервиз, открит през 1949 г. в местността Мерул край Панагюрище от братята Павел, Михаил и Петко Дейкови. От откриването му и досега то е обект на нестихващ интерес не само сред учените, но и сред българската общественост, а благодарение на участието си в многобройни изложби от 50-те години на 20-ти век и до днес, на публикациите и дебатите в научните форуми, Панагюрското съкровище се превърна и в безценен източник на научно познание за тракийската древност и в символен капитал за България, с който тя  потвърждава мястото си сред трите най-богати с културни ценности от древността държави в Европа. В новата книга на Националния исторически музей – „Мистерии и истини за Панагюрското съкровище”, която излезе през м. септември т.г. в каталога на издателство “Уникарт”, бяха представени резултатите от извършената  комплексна химико-технологична и археологическа експертиза на съдовете, в рамките на която за първи път се извърши и елементен анализ на златото. Резултатите от експертизата потвърдиха автентичността на съкровището – факт, който никой учен в България и по света не е оспорвал досега.
Съкровищата на траките и уникалната бронзова глава на тракийския владетел Севт III междувременно вече искат да видят и в Италия, Хърватия, Турция, Мароко. Интерес към прочутите ни тракийски съкровища, както и към най-новите забележителни открития на българските археолози, направени през последните години, изявиха вече и от Ермитажа в Русия, както и от Британския музей (British Museum).
Използван източник: http://mc.government.bg

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.