Водещи новини

Днес почитаме св. Климент Охридски

Днес, 25 ноември, почитаме паметта на Св. Климент, Охридски Архиепископ – ученик на светите братя Кирил и Методий.

След смъртта на св. Методий (885 г.) прогонени от Моравия, с други ученици дошъл в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа. Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Цар Симеон в 896 г. го поставил за епископ на Дрембица или Велица, в диоцеза на която област влизал и Охрид. Просиял в подвизи, вършил чудеса – починал в 916 година.
Счита се, че св. Климент Охридски е създател на кирилицата, която от своя страна е адаптирана глаголица, дело на Константин-Кирил Философ. Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В „Краткото житие“ се казва, че той „измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил“.
Първият съвременен университет в България – Софийският университет „С. Климент Охридски”, е наречен на негово име при основаването му през 1888 година. Името на Св. Климент Охридски носи и българската полярна база на остров Ливингстън в Антарктика.
Използвани източници: pravoslavieto.com, bg.wikipedia.org

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.