четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Нашият живот е само превод на един оригинал

„Градът се прави на зает
или се прави на умрял,
щастлив, че вече без поет
ще гази градската си кал.

Това четиристишие на гениалния творец Иван Динков е намерило място
в разтърсващата документална лента за него „Навътре в камъка“, чиято премиера в Панагюрище беше на 23 ноември.
„Във всеки ред, във всеки стих, във всяка дума, написана от Иван Динков, проличава изпепеляваща и нажежена до червено съвест и непримиримост с лъжата, пошлостта и продажността, нестихващо и болезнено гражданско чувство и мечта за справедливост, хармония и ред в един несправедлив и объркан свят, безпределен хуманизъм, изкристализирал в най-чист вид в неповторимия стих „НИКОЯ ПОБЕДА НЕ ВРЪЩА МЪРТВИТЕ“, който го извисява дори над Виктор Юго, който казва „Тоз, който падне за Родината, той не умира“ и над Христо Ботев „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“, защото не приема смъртта по какъвто и да е повод, под каквато и да форма…“
А тя, Смъртта, е една от темите, която постоянно вълнува Иван Динков, който стряска мнозина, като пише стихотворение за смъртта на майка си, докато тя е още жива.С дълбаенето „Навътре в камъка“ бе припомнено, че „нашият живот е само превод на един оригинал“. Затова и съпругата на покойния от 10 години творец  актрисата Белла Цонева в изказването си след филма сподели „лични и болезнени неща“, като каза, че „животът не се живее по рецепта“, че Иван „живя така, както го диктуваше поезията му. Той не пожела от никого нищо… Неразгадан, неразгадаем, толкова едър и необикновен. Мащабите на българската поезия не го побират… Допускам, че от много любов може да се стигне до крайното омерзение.
Убеждението му беше изстрадано, осмислено. Това не беше рецепта Човек трябва да си носи котвите в себе си. И Иван беше така“.
Работата над филма „Навътре в камъка“ е продължила 3 години, сподели сценаристът проф.д-р Златимир Коларов. „Страшно труден филм, изстрадан филм.По-труден от филма „Триптих за Димитър Димов“, каза той, и допълни, че музиката е по стихове на Иван Динков, и лентата вече има две награди. Предстои „Навътре в камъка“ да бъде излъчен и по БНТ.
Диск с филма получи проф. д-р Лъчезар Цоцорков, дарил сериозна сума в началото, с която е започнала работата. 
На въпрос за критиките към филма литературният изследовател Никола Иванов – част от творческия екип по „Навътре в камъка“, отвърна: „Важното е кой го казва и с каква цел“.
И сценаристът, и режисьорът, и консултантът са работили безвъзмездно по филма.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.