четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Изложба „20 причини да се гордеем, че сме българи“ откриват утре ротарианците

По повод 15 години от чартирането на Ротари клуб – Панагюрище и 145 години от рождението на Събо Николов – първият български ротарианец,

 на 23 ноември /понеделник/ от 18.00 часа в Историческия музей ще бъде открита изложба „20 причини да се гордеем, че сме българи“. Тя е съвместен проект на панагюрските ротарианци и Ротари клуб – Разград.
Ще бъде представен и документалният филм „Навътре в камъка“, посветен на живота на поета Иван Динков, и ще има среща с авторския му колектив.
Ротари клуб – Панагюрище кани жителите на общината да присъстват на събитието.
Припомняме, че Ротари клуб – Панагюрище бе чартиран на 23 ноември 2001 година, а чартърният лист бе тържествено връчен лично от тогавашния президент на Ротари интернешънъл Ричард Д.Кинг на изискана церемония на 18 декември в резиденция „Бояна“ в София. В словото си Ричард Кинг призова всеки един български ротарианец да стане спонсор на по един нов член, за да се превърне ротарианството в най-мощната организация, допринасяща светът да стане по-безопасен и по-добър. „Защото, когато умрем, няма да има значение колко материални блага сме натрупали, а дали сме постигнали успех в Божието дело тук, на Земята“, акцентува той. На церемонията на 18 декември 2001 година в резиденция „Бояна“ присъстваха 25 панагюрски ротарианци.
По случай 100-годишнината от създаването на Ротари интернешънъл панагюрските ротарианци събраха средства и направиха в парка на града паметник на панагюреца Събо Николов – първият български ротарианец. Паметникът бе официално открит на 23 април 2005 година.
Събо Николов е приет за член на Ротари клуб – Уорчестър, САЩ, през 1915 година. Той осигурява стипендии на редица млади българи, които следват в чужбина, а в завещанието си предвижда щедро дарение и за панагюрската болницата в размер на 10 000 долара. „Завещанието e под №3042. Завещаните суми са вложени в Лайф фонд /пожизнен фонд/ в Масачузетс и те ежегодно нарастват. Съгласно волята на Събо Николов основната сума /майката/ не може да се тегли от болницата, а само лихвите и дивидентите. Установи ли се, че сумата се използва и за други цели, завещанието се прекратява“.
Въпреки че бе издигат паметник преди 10 години, за Събо Николов панагюрци все още знаят много малко. Затова в статията си „Дарение и неблагодарност“, публикувана в бр.3/1990 на сп.“Общество и право“, Георги Тодоров пита:
„… как да си обясним тази анонимност на Събо Николов и неговото дело? Само с чувството на неблагодарност у панагюрци ли? Такова обвинение едва ли ще бъде справедливо. Панагюрци са увековечили всяко събитие от великата Априлска епопея, всяка стъпка на априлци и с това са доказали силните си чувства на синовност, благодарност и признателност“. Основната причина за безпаметност, според г-н Тодоров, се корени „в погрешното патриотично и гражданско възпитание на всички слоеве и възрасти от населението… В резултат на това възпитание, в резултата на настъпилата духовна девалвация завещанието на Събо Николов се е превърнало само в една меркантилна облага, при която нравствените подтици на дарителството са пренебрегвани, а дарителят е захвърлен в непростимо забвение… Нямаше да бъде така, ако облагодетелстваните бяха запознавали панагюрци с благодетелността на своя съгражданин, белязана със знака на човещината и патриотизма, на възрожденското спомоществователство и следосвобожденското дарителство“.

Подробности за живота на ротарианеца и родолюбец Събо Николов може да научите от книгата „Панагюрци вчера и днес“, втора част /2008/.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.