Водещи новини

Честит имен ден на Ангел, Михаил, Рада, Райна, Райка…!

На 8 ноември всяка година християните почитат светите ангели и най-вече св. Архангел Михаил, който е смятан за вожд на небесните сили. Затова  денят е познат като Архангеловден.

 На този ден имен ден празнуват Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка.
Исторически този празник е установен в началото на IV век на Поместния Лаодикийски Събор, който осъдил и отхвърлил неправилното почитане на ангелите като към творци и управители на света и утвърдил православното им почитание. Според православната църква светите ангели дотолкова се утвърдили в доброто и любовта към Бога, че вече не могат да отпаднат от него. Те се наричат „втори светлини“, защото чрез тях светлината на Христовата истина идва, без да се задържа, без да се губи, без да се смалява или изопачава.
За ознаменуване тържеството на деветте ангелски чина бил избран деветият месец, а, тъй като в това време църковната година започвала от март, днес се отбелязва през ноември. Осмият ден пък напомня за Събора на безплътните или който ще стане в деня на Страшния съд, който светите отци наричат „ден осми“. Освен за Страшния съд, този празник  напомня и за ангела-пазител, който се дава на всеки християнин при неговото кръщение и който е верен помощник, защитник и наставник.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.