Водещи новини

Ще създават центрове за културен обмен между България и Китай

Министерският съвет одобри на 4 ноември проекта на междуправителствена спогодба на България и Китай относно взаимното създаване на културни центрове.

Разкриването на културни центрове в София и Пекин е обосновано от значително нарасналия през годините културен обмен между двете страни и развитието на активна, динамична и ползотворна дейност в различни области на културата и изкуствата. Наред с представянето на българската култура и история в Китай, центърът би могъл да допринесе значително за популяризирането на България като туристическа и инвестиционна дестинация и за цялостно укрепване на позитивния имидж на страната ни сред китайската общественост, надяват се в Министерския съвет.
До момента България няма свои културни центрове в държавите от Азиатско-тихоокеанския регион. Откриването на Български културен център в Китай би го превърнало във важно регионално звено за провеждане на по-активна и координирана културна политика в Азия.
С друго решение правителството одобри проект на спогодба между министерствата на културата на България и на Казахстан за сътрудничество. Регламентират се възможностите за сътрудничество в областта на театъра, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, киното, музиката и театъра. Уточняват се и ангажиментите на двете страни по опазването на историческото и културното наследство и консервацията на археологични паметници и обекти.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.