Водещи новини

Панагюрище –секрасте, секрасна. Градът и днес е духовен център

„Ние не се намираме в гроба на миналото, а в люлката на бъдещето“, каза историкът Георги Керкеняков на 14 май вечерта при представяне книгата на Георги Гемиджиев и Дидка Гемиджиева „Панагюрище – секрасте, секрасна” (Поглед към историята на града до Априлското въстание 1876 г.)

Той определи книгата като „културологичен прочит на местната история“, който „гради апотеоз на словесността и духовността“, и каза, че с книгите на колегата му Георги Гемиджиев Панагюрище може да претендира, че има и своя книжовна школа, а не само златарска. Керкеняков съобщи, че книгата излиза, благодарение на финансовата подкрепа на проф.д-р Лъчезар Цоцорков и Община Панагюрище.
Свои мисли за „Панагюрище – секрасте, секрасна“ сподели Десислава Костадинова от Института по история към БАН. Тя не познавала лично покойния Георги Гемиджиев, но вниманието й било привлечено
от силната му обич към родния град, която се усещала в написаното от него. Според нея книгата е „капитален труд за историята на Панагюрище“.
За познанството си с Гемиджиев, работата с него, както и за направеното от съпругата му Дидка след неговата кончина в началото на януари 2013 година, разказа доц.д-р Милен Куманов от Института по история към БАН. „Няма ред, който да не е проникнат от любов“, заключи той.
Дидка Гемиджиева разкри, че е работила по книгата година и 3 месеца по 4 часа всеки Божи ден.Преди това 2 месеца само чела работните ръкописи на съпруга си, за да се оформи  у нея алгоритъмът на книгата. „Георги беше и сега е с мен духовно и творчески“, сподели тя и прочете написано от нея стихотворение по повод творческия процес по книгата, която определи като „научно-популярно четиво, но с лирически отклонения“. Накрая завърши с думите, че „хоро Панагюрско не е бутафория и днес панагюрци петли са, не пилци!“
Десетки приятели на семейството уважиха литературната среща, която бе в една от залите на Историческия музей. Сред тях бе и председателят на Общинския съвет Станимир Велчев, който заяви: „Нашият град не е само на героичното минало, нашият град и в момента продължава да бъде духовен център… Панагюрище не е история само, Панагюрище е и бъдеще!“ Като мотив той изтъкна работата днес на Историческия музей, общинската библиотека и читалищата в общината, както и подпомагането на творците финансово от общинско ръководство. „Убеден съм, че основните стълбове в съвременната духовна култура са семейство Гемиджиеви“, изтъкна той силно развълнуван.
Как разбира смисъла на думата панагюрец сподели учителката Елисавета Георгиева, а директорът на Общинската библиотека „Стоян Дринов“ Стефан Рапонджиев прочете IV глава от „Панагюрище – секрасте, секрасна“, разкриваща бита и обичаите в града преди векове.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.