Водещи новини

Катя Зографова: Нешо Бончев е едно от нашите панагюрски съкровища

Нешо Бончев е едно от нашите панагюрски съкровища, с които трябва да се съизмерваме.

Това сподели снощи директорът на Националния литературен музей Катя Зографова при удостояването ѝ с националната награда за литературна критика „Нешо Бончев” в залата-трезор на Панагюрското златно съкровище. За мен като панагюрка е особено висока чест, заяви Зографова, която е автор на 9 книги, над 600 публикации в печатни медии. Заслугите ѝ изтъкна Игор Чипев от Министерството на културата, който подчерта, че тазгодишния носител на наградата се отличава с висок академизъм, изследователски и популяризаторски подход при изследванията ѝ в периода на 20-те – 40-те години на 20 век. Израз на признанието бяха плакет, грамота и парична награда, които се връчват от 2009 година от Община Панагюрище и Министерството на културата по идея на фондация „Съкровищата на Панагерик” с председател Иван Станчев и активното участие на СОУ „Нешо Бончев”.
Празничната вечер започна в препълнената конферентна зала на Историческия музей, където имаше кратък рецитал и прожекция на презентация за траките, и тяхното наследство, а директорът на Музея доц. д-р Атанас Шопов призова всички да следваме стъпките на спечелилия наградата – защото е достойна оценка за труда му и признание за перото му. Продължи в залата трезор, където учителят от СОУ „Нешо Бончев” Марин Кушлов посрещаше всички с гайда, а представителния мажоретен състав на училището представи специален танц за Панагюрското златно съкровище. Директорът на бончевци Веска Барова сподели, че мистичната зала на съкровището предразполага да си задаваме въпроси, които иначе в ежедневието си подминаваме – откъде сме, накъде отиваме, дали се борим за истината всекидневно и дали учим децата ни я търсят, какво ще остане след нас. Сред отговорите ѝ бяха, че красотата е непреходна и си струва да живеем в хармония със себе си и природата, да се борим. Бончевите празници показаха с многообразните си дейности не само почитта ни към Нешо Бончев, а и мисията на училището – да развива интелекта на учениците, заяви още Барова и допълни, че в ден като този можем да си кажем, че истинските ценности могат да просъществуват. Своите приветствия към всички поднесе зам.-кметът на Общината Галина Матанова, подчертавайки инакомислието на бончевци.
Вечерта завърши с връчване на грамоти на отличените в училищния конкурс за млади поетични дарования.


Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.