Водещи новини

За чудесата от храброст на българите в Дравската епопея припомниха от читалище „Св. Боян Княз Български”

Какво ще ни дадеш, историйо,/от пожълтелите си страници? – Със стихотворението „История” на Никола Вапцаров снощи в камерната зала бе сложено началото на вечер, посветена на 70 години от Дравската епопея и Деня на победата, подготвени от читалище „Св. Боян Княз Български”.

Един от участниците и водещ на програмата – учителят по български език и литература Красимира Василева сподели, че в анкета знаят ли панагюрци кои са Супермен и Рамбо, какво е Драва, резултатът бил предизвестен – възрастните разказват за войната и дори участието на техните родители, а младите…вдигат рамене.
Това, което се е случило при Драва не бива да бъде забравяно, тази вечер е в памет на всички, участвали в тези битки, заяви Василева преди прожектирането на документални кадри от филма „Обикновен фашизъм” на Михаил Ром. И отново имаше препратки към Вапцаров, който е разстрелян през 1942 година – годината, в която войната претърпява обрат. Годината, в която България губи поетът, превеждан на над 90 езика.
Представен бе и подробен разказ за Дравската епопея от март 1945 година, когато е отбранявана близо 120 километрова фронтова линия, а загубите на българската армия наброяват 1614 убити и около 2500 ранени. Изтъкнато беше, че българските воини вършат чудеса от храброст – ротата на кандидат подофицера Гочо Гочев от с. Меричлери отразява няколко противникови атаки и под натиска на превъзхождащия враг започва да отстъпва. „Гочо Гочев, тежко ранен в крака, прикрива отстъплението на ротата. До него експлодира мина и раздробява коляното и лявата му ръка. Немците достигат на 30-40 крачки. Макар и с една ръка, той поразява мнозина от тях. Но патроните свършват. После с ярост обсипва озверените хитлеристи с гранати. Кръгът наближава съвсем близо, той взривява последната граната, но заедно с него загиват и няколко немци. За проявен героизъм при Драва кандидат подофицерът Панчо Стоянов получава седем ордена за храброст. Единадесет пъти той преминава р. Драва, изпълнявайки разузнавателни задачи.”
Вечерта завърши с емблематични руски песни, ознаменуващи победата над фашизма и заслугите на руските воини. Специален поздрав отправи Цвятко Ценов, който изпя „Ганините очи” по текст и музика на Георги Спасов.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.