Водещи новини

В електроуредите има опасни вещества, причиняващи рак

Плоските екрани са с най-висока степен на развитие от всички електроуреди, но изхвърлянето им в околната среда след употреба не бива да се допуска,

понеже води до редица заболявания, сред които и рак. Това съобщи д-р Ралф Брюнинг, експерт по рециклирането на електронни и електрически уреди и председател на Асоциацията на немските инженери /VDI/, пред журналисти от регионални медии, представяйки  проекти, насочени към ограничаване на замърсяването на околната среда със стари електроуреди, възможностите за тяхното по-дълго оползотворяване и рециклирането им след това. Д-р Ралф Брюнинг бе един от лекторите на организирания от Посолството на Германия в България семинар на тема „Екология – от личния пример до институционалния ангажимент“, провел се на 12 и 13 март в София. В него участва и журналист от в-к „Още ПЛАМ“ и сайта oshtepan.com

Според изнесената статистика годишно 1 милион тона стари електроуреди излизат от употреба в Германия както от индустриалните предприятия, така и от домакинствата, около 10 милиона тона в Европа и приблизително 50 милиона в целия свят. Това е покачваща се тенденция с от 3 до 5% всяка година и за големите, и за малките, и за екранните електроуреди, сигнализира д-р Брюнинг и даде редица примери за опасни вещества в тях, причиняващи рак. Сред тях са азбестът в акумулиращите печки, селенът във всеки лазарен принтер, живачните лампи в новите плоски екрани, тъй като при чупене живакът автоматично влиза във въздуха и се вдишва. Опасност за здравето крият и радиаторите за отопление. Най-трудната група за описване са малките електроуреди, тъй като и в тях има не само вредни, а и ценни компоненти като тантал и неодим, които могат да бъдат повторно използвани, съобщи лекторът, посочвайки като пример платките на компютрите, новите батерии и днешните GSM-и. Всички те днес се рециклират, като процесът е по два начина: ръчен демонтаж, чиято цена е висока, и автоматизирана система за демонтаж, при която обаче се получава фракция, която не е толкова изгодна финансово. В Германия доста от малките предприятия са заложили на ръчния демонтаж при третирането на електронното и електрическо оборудване, а големите на автоматизираната система, съобщи д-р Брюнинг. В Германия под негово ръководство за рециклирането на електроматериалите и вкарването им отново в употреба работят 124 предприятия.
Всички уреди са конструирани по различен начин и това налага различни подходи за третирането им, подчерта лекторът.
Като основна цел той очерта постигането на заложените в двете европейски директиви – WEEE и WEEE II – насоки за третиране на неизползваемо електронно и електрическо оборудване. Сред тях са ограничаването на неправилното събиране, правилното транспортиране и съхранение на уредите, както и повишаването на самосъзнанието на гражданите по въпросите за отпадъците.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.