Водещи новини

Посока, обратна на действащата демокрация

Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов изисква независимо международно разследване,

 заявиха евродепутатите в резолюция, гласувана в четвъртък. Борис Немцов, който събираше доказателства за руска намеса във войната в Източна Украйна, беше убит само два дни преди да поведе протестна демонстрация.„Това е най-значимото политическо убийство в съвременната руска история“,казват евродепутатите, изразявайки притеснение, че пропагандата на Кремъл превръща Русия в „държава на репресиите, на езика на омразата и на страха“.
Депутатите осъдиха факта, че някои членове на ЕП и дипломати, които искаха да присъстват на погребението на Немцов, не бяха допуснати в страната. Депутатите осъдиха и неуспеха на Русия да сътрудничи с международното разследване във връзка със свалянето на полет MH 17 на Малайзийските авиолинии над Украйна през юли 2014 година.
Русия се движи в посока, „обратна на действащата демокрация“, заявиха членовете на ЕП, които призовават Кремъл да спре „натиска, репресивните действия и заплахите“ срещу опозиционните лидери, гражданското общество и медиите, както и да освободи политическите затворници като украинската депутатка Надя Савченко и естонския полицейски служител Естон Кохвер.Припомнени бяха „неразкритите политически мотивирани убийства от 1998 г. насам“: Анна Политковская, Александър Литвиненко, Станислав Маркелов, Анастасия Бабурова, Наталия Естемирова, Сергей Магнитски, Борис Немцов.
Депутатите призоваха Съвета да ангажира 28-те страни членки за по-силно и единно послание относно правата на човека и необходимостта да се сложи край на репресиите срещу свободата на словото и на събиранията в страната.

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.