Силни думи и запомнящи се моменти от живота на Левски пресъздадоха от Детския комплекс

Подир „Народе???” И мълчат! Мълчат!

Какъв „народ“” И кой „народ”? проклето
въже от Къкрина до София виси!
Какъв народ бе племето, което
тъй не успя от двайсет заптиета
единствения – него – да спаси?
Къде се беше изпокрил? Къде бе
се поприбрал на топло и добре,
та не можа на оня вълчи хребет
една потеря малка да издебне?
Тези стихове на Дамян Дамянов – „Над тефтерчето на Левски” – „Народе???, стр.115, бяха само малка част от литературната програма, която снощи представиха възпитаници на Обединен детски комплекс. Заедно с ръководителя им Иванка Тодева ученици от клубовете „Родолюбие” и „Млади възрожденци” показаха, че пазят жива паметта и гениалните завети на Апостола на свободата. Водени от любовта си към българската история, децата от 1 до 10 клас влязоха в роли и, без да са артисти, с премерена емоция впечатлиха публиката с искреното си изпълнение.
Началото на вечерта в камерната зала на Театъра сложи директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов, който припомни, че Левски пет пъти е посещавал Панагюрище – памет, съхранена от Атанас Сугарев. В специална презентация бе представено делото на Дякона в Пловдивския край, както и съмишлениците на Апостола в Панагюрище, къщите, които посещава, докато гради революционните комитети.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.