Водещи новини

Как да се справят с детските страхове, научиха родители

За трета поредна година от Дневния център за деца с увреждания „Дъга” организират „Училище за родители”.

Срещите са тематични и с помощта на психолог възрастните научават повече за света на децата си, как да общуват с тях, за интеграцията и социализацията им.
Темата на вчерашното „Училище за родители” бе за детските страхове. Някои от страховете са полезни – от коли и лекарства, например, и учат децата как да се предпазват от опасности, обясни психологът Нина Калоянова, подчертавайки, че родителят трябва да покаже разбиране и да не допуска да етикетира малчугана, примерно, като срамежлив или страхлив.
Страхът от тъмното се преодолява с игри и креативност – бебетата трябва да виждат познати предмети, при по-големите – да се обяснява, че няма чудовища, като при необходимост се осигурява леко осветление, предметите се описват, за да се успокои, дава се подходяща играчка или парче текстил, допирът с които дава сигурност.
Къпете играчките, ловете рибки в банята, правете балончета, посъветва родителите Калоянова за преодоляване страха от водата у хлапетата и акцентира, че не трябва се оказва натиск. За страха от животните психоложката препоръча да се гледат подходящи филмчета, да се четат книжки, да се отглежда домашен любимец. За превъзмогване страха от лекари и зъболекари Калоянова посочи като най-подходящо включването в роля и предварителното разиграване на бъдещото посещение – лекуването от детето на хора от семейството, на играчки.
Не крийте истината от децата си, бъдете откровени, лъжата е недопустима, акцентира Калоянова.
За страха от неразбирането на възрастните говори директорът на ДЦДУ „Дъга” Лилия Петришка, която подчерта, че техните възпитаници разбират точно колкото всички останали деца, но не винаги могат да облекат мислите си в думи. Внимавайте какво говорите пред децата си, опитвайте се да предугаждате мислите и чувствата им, бяха сред другите отправени съвети.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.