Водещи новини

Преподавай като лидер и качествено образование за всеки

 Как един учител може да стане максимално ефективен в класната стая?


Как Полша драстично  повиши функционалната грамотност на учениците за десет години, а изследването PISA  показва, че нашите деца продължават да бъдат в края на тази класация?
Как един директор може да промени облика на своето училище и да подкрепи учителите така, че всички ученици в него да развиват потенциала си?
Как по-успешно да въвеждаме младите учители в професията?
 Какво може всеки от нас да направи през следващата година, за да може всяко дете да има равен достъп до качествено образование?
Това бяха основните въпроси, разисквани на двудневната конференция „Образование 2014 г.“, организирана от Фондация „Заедно в час“ с подкрепата на Европейската комисия, Световната банка и списание „Форбс – България“.  В конференцията бе споделен опитът на Полша, Великобритания, САЩ и Естония в постигането на голямата цел – качествено образование за всеки. В организирани и неформални срещи се обмениха информация и опит за успешни училищни практики, съобщиха от училищното ръководство на СОУ „Нешо Бончев“
На конференцията в София, проведена на 14 и 15 ноември в хотел „Балкан“, са участвали двете учителки по Програмата „Заедно в час“, работещи в СОУ „Нешо Бончев“,  – Катя Гогова и Петя Желева, учителката по английски език  Анна Стайкова и директорът на училището  Веска Барова.  Благодарение на симултанния превод, всички участници са имали възможност да зададат своите въпроси и получат отговор от присъстващите експерти.
Збигнев Марчиняк – бивш заместник министър на Полша, е проследил стъпките на образователната реформа в страната си и в срещите с участниците са обсъдени последиците от тях, сравнявайки социално-икономическите условия в двете страни.
Стивън Фар- образователен директор на Teach For America, е показа модела, по който се откриват, формират и еволюират учителите, вдъхновители на промяна и реализиращи принципа „Преподавай като лидер“.
Как едно училище става отличник, как да му повярват родителите и как то да доведе до промяна на общността, се е постарал да разкрие пред  участниците в конференцията Ед Вайнкър, директор в малко и успешно училище в Обединеното кралство.
Професорът от Естония Ив Айзеншмид е  запознала присъстващите с опита на страната си в менторството на младите и неопитните учители.
Специализиралите във Франция, Англия, Япония, САЩ, Нели Колева- преподавател от „Заедно в час“, и доц. Жулиета Савова са споделили своя опит от работата си със студенти и ученици зад граница.
Участието на кмета на София Йорданка Фандъкова, сегашния заместник – министър на образованието Ваня Кастрева,  ексзаместник- министъра Милена Дамянова, депутата от Европейския парламент  Ева Паунова, експерти от Световната банка и Представителството на Европейската комисия са създали чувство за увереност в успеха на предстоящите промени в българското образование.

Вижте още

Днес църката почита Св. Сава Освещени

Православната църква посвещава 5-ти декември на светеца Св. Сава Освещени, построил в края на живота …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.