Водещи новини

Гълъбовъдството е скъпо, но носи удоволствие

Николай е на 55 години от Панагюрище и отглежда гълъби от ученик.

Спомня си, че родителите му били против, като, за да приемат отглеждането на птиците, изисквали от него успехът му в училище да е висок. Успявал да покрие очакванията им, защото през летните ваканции се занимавал с гълъбарниците си.

Когато станал войник, висшестоящи установили, че добре се разбира с животните и наред с гълъбите отглеждал фазани, зайци, пъдпъдъци. Уволнявайки се, вече като студент, започнал да отглежда гълъбите нормално.
Николай е почитател на декоративните гълъби. За разлика от повечето панагюрци, които отглеждат предимно т.нар. летци. Отглеждал е сатанети, кабаци, фенерлии, Мария Стюарт, чайки, къдрави, гащати. Особеност при декоративните породи е, че те трудно отглеждат малките си, но и за това си има тънкост – любители хващат диви пощенски двойки, които без грешка, благодарение на съвършенството на природата си, отглеждат малките им – и обратното.
Не са чак толкова много и хората, които познават добре видовете гълъби – чести са опитите по пазарите да се пробутат фалшиви.
Хобито определено е скъпо – хубав чифт гълъби струва 400-500 лева. Грижите, които полагат стопаните, са ежедневни. Необходими са редовни ваксинации, постоянно лечение, като във водата, особено зимата, се слагат специални лекарства, които да компенсират липсата на определени вещества. Постоянно се почистват и пероядите по телата им, а, когато има болен гълъб, задължително се отделя – ако е хванат в първоначален стадий, шансът за излекуване е голям.
Не разменям гълъби, предпочитам да си ги купувам, споделя Николай и допълва, че, когато посещава специализираните пазари, предпочита да посещава столичния в Подуяне. Макар и много хубави на вид обаче, предлаганите птици там често после се оказвало, че не са чак толкова хубави – не рядко собствениците им ги продавали, за да си прочистят гълъбарниците.
Панагюрецът разказва, че големи почитатели на декоративните гълъби са турците и гърците, които давали сериозни суми на български гълъбари. Самият Николай в най-скоро време възнамерява да си купи блондинети – оприличавани на нощно небе със звезди.
Преди години се налагало да крие от съпругата си, че е купил гълъби. В същото време обаче му помага и, когато Николай отсъства, поема част от грижите.
За мен гълъбовъдството е хоби, разкрива 55-годишният мъж и допълва: „Така, както някой е захапал цигарата и си позволява по кутия на ден, аз предпочитам да давам по някой лев за гълъбите. Удоволствие ми е вечер след работа просто да ги гледам“.

Над 11500 са активните гълъбови в страната

В сайта galabite.com регистрираните гълъбовъди от страната са над 11 500, включително няколко десетки от Панагюрище.
В края на август се състоя Общо събрание на Съюза на гълъбовъдите и развъдчиците на дребни домашни животни в България, както и вторият за годината съдийски семинар. Сред решените въпроси са били мястото за провеждане на националната изложба `2014 – зала Фестивална в столицата и организацията за Европейска изложба на руските гълъби в България в периода 28 февруари – 1 март 2015 година (отново в зала Фестивална). Националната изложба ще се проведе от 4 до 7 декември т.г с медийната подкрепа на БНТ.
До края на годината са планирани и обявени и редица изложби и базари в цялата страна, актуална информация, за които може да бъде открита на pigeons.bg.

Българските гълъбовъди са част от европейска организация

България, заедно с още 25 страни от стария континент, е част от Европейския съюз на гълъбовъдите. Европейската организация на отглеждащите гълъби и развъждащите дребни домашни животни е създадена през 1938 година от представители на Белгия, Франция, Люксембург и Холандия. Организацията е неправителствена и няма за цел каквото и да било бизнес представителство. Някои от основните ѝ цели са насърчаване на отглеждането, развъждането и експонирането на домашни птици, водоплаващи птици, пуйки, гълъби, зайци, както и диви и декоративни птици; обединението на всички национални малки животновъдни общества в Европа; насърчаване на международни срещи на малки животновъди в Европа, особено чрез пряк и непряк орган за пускане на предавания и образователни конвенции.

Тъмната страна на гълъбовъдството

Подобно на рибарите, които припознават като свой враг делфина, защото им намалявал улова и пречел на бизнеса, друга разрастваща се група е обявила неофициална война на грабливите птици у нас. Отглеждащите гълъбите като свое хоби организират нелегални състезания с тях, а в определени райони на страната избиват систематично и целенасочено хищните птици. Тенденцията, регистрирана за пръв път преди около пет години, добива сериозни мащаби. Тя вече е пряка причина ценни застрашени видове да изчезват пред очите ни. Незаконната практиката остава безнаказана въпреки сезираните компетентни органи и заведените дела.
Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), което алармира за проблема, изпробва различни подходи за справяне с критичната ситуация, в която пряко засегнати са ценни редки видове като царския орел и ловния сокол.
Хобито е най-разпространено в районите на Пловдив (1012 гълъбари) и Пазарджик (627), Варна (586), Бургас (505).
Използвани източници:
galabite.com, novinar.bg, dnevnik.bg

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.