четвъртък , 28 март 2024

„Жеравна 2014” – отново всички ще са с носии

Броени дни остават до откриването на Седмия международен Фестивал на фолклорната носия в Жеравна.

От 2008 година фестивалът се провежда ежегодно в прочутия архитектурен резерват в края на август. В идващите петък, събота и неделя – 22, 23 и 24 август местността Добромерица край живописното балканско селце отново ще посрещне хиляди българи в народни носии, за които този фестивал отдавна е станал очакван празник. Те доброволно приемат строгите изисквания на фестивалния правилник и в името на пресъздаване на автентична фолклорна атмосфера отпреди 100-150 години, старателно ги спазват.
Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи. Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Носията е задължителна за абсолютно всички, дори и за най-високопоставените гости и охраната им.
За посетители входът за фестивалната територия е с пропуск, чиято стойност е 25 лева общо за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева. При влизането си всеки участник получава и брой от специалния „Фестивален вестник”.
Програмата на фестивала „Жеравна 2014” предлага концертна програма с участието на ансамбъл „Етноритъм”, Албена Вескова и други популярни фолклорни изпълнители в първата вечер. Преди обед в съботния ден всички ще са сватбари, защото предстои старинна традиционна българска сватба с истински младоженци. 40 групи за автентичен фолклор ще представят обреди, танци, песни и свирни от своя роден край, следват още народни борби, нестинарски игри и традиционната „Олелия” с нескончаеми хора около големия нощен огън. Пет прочути оркестъра от различни фолклорни области ще се редуват през трите дни да поддържат ритъма на настроението.
За трета година организаторите са ангажирали и атрактивния „юнашки тиган” на майстор Ангел, който два дни ще предлага на ценителите на добрата кухня вкусен юнашки кебап със специални подправки. Сочни чевермета, старовремски мезета, пресни сирена и суджуци, топли погачи и симиди, салатка и боб яхния, почерпката с вино и люта ракия са само част от кулинарните изкушения, предлагани на чаршията.
Създател на този прекрасен фестивал е Христо Димитров – продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Събитието се организира от Фондация „Българе”, подпомогната от „Бона фиде”, Кметство Жеравна и Община Котел, а домакини са прекрасните млади танцьори от ансамбъл „Българе”. Всички те очакват да отворите старите ракли и скринове, за да намерите наследените от прабаби и прадядовци празнични носии, да ги извадите от забравата и, обличайки ги, да им дадете нов живот. Можете да станете част от уникалното тържество на родовата памет – Фестивала на фолклорната носия. Направете скок век и половина назад в най-българското време! Ето и още някои изисквания на фестивалния правилник, отделящи ни за три дни от цивилизацията: заснемането с камери, фотоапарати и мобилни телефони на територията на фестивала е абсолютно забранено през първите два дни. В границите на фестивала акредитирани професионални фотографи ще правят снимки на всички желаещи, като кадрите ще могат да получат по-късно безплатно по електронен път. Забранени са и разговорите по мобилни телефони. Провеждането им може да става единствено на определено място извън фестивалната територия. Абсолютно се забранява внасянето на всякакви изделия от пластмаса – бутилки, чаши, чинии, прибори, кутии, найлонови торбички, както и на термоси, салфетки и др. Не се допускат и съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове, найлонови чантички, съвременна техника и прочие, както и употребата на съвременни одеяла и постелки. При входа и на чаршията ще се продават черги, завивки и битови торби. Под забрана е и носенето на слънчеви очила и ръчни часовници, съвременни шапки и кърпи. Разрешава се единствено използването на калпаци, бели кърпи и забрадки. Не се допускат домашни любимци, а също и детски колички
На пушачите се препоръчва да използват кибрит вместо запалки и по възможност цигарите да се носят в табакера или кожена калъфка. Вместо химикалка е добре да се ползва молив. Желателно е носенето на собствени нож и пешкир.
Не се разрешава и внасянето на напитки, храна и продукти на територията на фестивала. На чаршията ще се продават достатъчно вкусни ястия, мезета, вино и ракия, лакомства, кафе.
Строга охрана има право да отнема пропуска на нарушителите на правилника.
Информацията е предоставена от Ира Николова – PR, НФА „Българе”

Вижте още

Панагюрище е част от турнето на виртуозния цигулар Васко Василев през ноември

Vasko & The Violin е името на предстоящото концертно турне на Васко Василев, което започва през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.