Водещи новини

Човек се ражда с празнота, казва Иван Ушев, номиниран за Творец на годината

-Г-н Ушев, какъв е споменът Ви за зараждане на интереса към приложните изкуства и в частност дърворезбарството?
– По принцип интересът ми е към всички видове изкуства, разбира се, и към приложните.

Така се стекоха обстоятелствата – попаднах в Трявна, там попаднах на хора… и след това в тревненското резбарско училище. Много съм щастлив, че се случи така, защото дървото е безграничен материал. От него може да се направи почти всичко и във всякакъв размер – от миниатюра до монумент! Дърворезбата има дълбоки корени в българската култура, което е много важно! Натрупаното през вековете познание не може да се замени с нищо. Това е истинско национално богатство!
– Във ваш текст казвате, че човек никога няма да гори като дървото, а Вие за какво горите?
-Всички горим за любов и щастие! Макар че в днешното време на цифрова инвазия, нещата някак си се размиват. Имам усещането, че си продаваме душите за мъниста!? Надявам се това да е временно явление и хората по-често да се обръщат към истинските си ценности!
– Някога съжалявал ли сте за избора, който сте направил, и как днес в България млад човек се издържа с изкуство?
– Разбира се, че не съм съжалявал. С изкуство трудно се издържа човек и то не само в България. Аз се издържам по-скоро със занаята, като се опитвам да го „огъна” до изкуство, когато е възможно.
– Коя е другата Ви страст извън изкуството?
– Мотоциклетите са другата ми страст, особено старите. Мога да се похваля, че съм съосновател на първия ретро мото клуб в България. Според мен най–великото изобретение на човека след колелото са двете колела :)! На две колела усещането е почти като при летенето, с тази разлика, че не губиш съприкосновение със земята!
– Какви са личните Ви и професионални мечти?
– Едно празно хале и едно пълно с оборудване. Човек се ражда с празнота, наречена живот, и през цялото си съществуване я пълни.
Според пълнежа и спокойния сън се определя щастието му!


Творците Стайо Гарноев и Манол Панчовски:

Иван Ушев е космос 

Двама от панагюрските художници – Стайо Гарноев и Манол Панчовски, споделиха за Иван Ушев, че го ценят много. За Гарноев колегата му дърворезбар е „космос, велика работа, дарование”, а за Панчовски – „нетрадиционен резбар, изобретател, конструктор”.
Всичко има Иван, анализира Гарноев и допълва – „ръце и сърце“. Познава го от 15-16 години. От още по-дълго време го познава Манол Панчовски, който го подготвя за приемните изпити в Трявна. Още тогава беше трудолюбив, спомня си майсторът на четката и споделя, че Ушев има много идеи – особени и модерни. Според Панчовски по-младият им колега е много упорит, но понякога спира на финалната четка. Въпреки това върви сериозно напред.

Вижте още

Ние сме мястото, където ще се зароди новият свят, убедена е писателката Румяна Халачева

На 12 декември в Общинска библиотека „Стоян Дринов”в Панагюрище се проведе среща с Румяна Халачева, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.