четвъртък , 28 март 2024

Представиха книгата на Атанас Сугарев „Из близкото и далечно минало на Панагюрище“

60 години отдаденост на родния край. Малцина се призваните за това. Сред тях е панагюрецът Атанас Сугарев, чиято книга „Из близкото и далечно минало на Панагюрище“ бе представена на 12  юни в една от залите на Исторически музей – Панагюрище.

Водещ на срещата с дошлите днешни панагюрци бе един от внуците на покойния Атанас Сугарев, носещ неговото име. Той поднесе на публиката  биографични данни за своя дядо, до когото като дете бил плътно до 13-тата си година. Водещият съобщи,  че архивът на дядо му е огромен и подборът на статиите, които да бъдат включени в книгата, е отнел години. Работата по  подбора започнала още през 1984 година от Николай и Димитър Сугареви – синове на Учителя Атанас Сугарев. Внукът съобщи също, че архивът на дядо му, който е над 1000 страници, е предаден на Исторически музей – Панагюрище, БАН и Народна библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“.
Научен консултант на сборника с краеведчески изследвания „Из близкото и далечно минало на Панагюрище“ е доц.Атанас Шопов, директор на Исторически музей – Панагюрище. В изказването си той наблегна на коректността на краеведа Атанас Сугарев при ползването на информация, с изворите на която никога не е злоупотребявал. Доц.Шопов определи автора на „Из близкото и далечно минало на Панагюрище“ като „енциклопедична личност, дала много за развитието на Панагюрския край, личност, завещала ни как да се правят нещата“. Директорът на музея обърна внимание, че архивът на Атанас Сугарев може да бъде отправна точка за историята и то не само регионалната, а и националната. Атанас Сугарев и сред личностите, които са „мостът между миналото и настоящето“ , акцентува още доц.Шопов.
Голяма част от представената на 12 юни книга на Атанас Сугарев включва негови изследвания за Априлското въстание, ролята на Левски в Панагюрския край и Съединението. Публикувани са и над 30 народни песни, събрани от Учителя Атанас Сугарев, който, наред с професионалните си и обществени ангажименти, е водил кореспонденция с видни българи и приятели на България, сред които Симеон Радев и Мерсия Макдемот.
Атанас Сугарев умира на 21 ноември 1987 год., но оставеното от него продължава да живее и да служи като опора на безкористните и добронамерени хора. Като завършек на срещата с панагюрската публика послужи емоционалното споделяне на актрисата Василка Сугарева, внучка на Атанас Сугарев. Тя подчерта, че дядо й е бил ерудит с изключителна отговорност към всяко свое действие.

Вижте още

Панагюрище е част от турнето на виртуозния цигулар Васко Василев през ноември

Vasko & The Violin е името на предстоящото концертно турне на Васко Василев, което започва през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.