четвъртък , 25 април 2024

Кандидатстваме с „Чипровски килими“ за нематериално културно наследство

България бе избрана за член на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство

 по време на Петата сесия на Общото събрание на държавите-членки по Конвенцията за опазване на нематериално културно наследство, която се проведе в Централата на организацията в Париж. Това съобщава на сайта си Министерството на външните работи. Членството на страната ни е с четиригодишен мандат за периода 2014-2018 г.
България присъства в Списъка за нематериално културно наследство с два елемента – „Нестинарството“ и българската група „Бистришките баби – архаична полифония, танци и ритуални практики от региона на Шоплука“. Страната ни кандидатства за вписване на нов елемент – „Чипровски килими“, чиято кандидатура ще се разглежда по време на 9-та Сесия на Комитета през ноември 2014 г.
Междуправителственият комитет се състои от 24 държави членки с четиригодишен мандат, като членовете се подновяват на всеки 2 години. Основните му функции са да следи за изпълнението на целите и задачите на Конвенцията, както и да предоставя насоки и препоръки за добри практики за опазване на нематериалното културно наследство. Комитетът е отговорен за разглеждането на предложенията за вписване на нови елементи в Световния списък за нематериално културно наследство, както и за приемането на нови програми и проекти.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.