четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Повече бракове в Панагюрище през тази година

От началото на годината до момента 27 двойки са сключили граждански брак в Общинска администрация Панагюрище.

Галина Каракашева, експерт „Гражданско състояние” уточни още, че за същия период – до началото на юни, през 2013 година браковете са били 17. През юли вече има заявени 8 бракосъчетания, а за август засега са 5. Броят на браковете обаче се променя непрекъснато, защото с отпадане изискването за подаване на заявление 30 дни преди избраната дата, немалко са хората, които подготвят предварително всички документи и още на същия ден полагат подписи по брачните свидетелства. По неофициална информация голяма част от ресторантите в града са резевирани през почивните дни през юли и август във връзка с щастливите семейни събития.
Чл.10 от Семейния кодекс гласи: (1) Длъжностното лице по гражданското състояние проверява самоличността и възрастта на встъпващите в брак, както и представените от тях документи по чл. 9.
(2) Ако няма пречка за сключване на брак, длъжностното лице по гражданското състояние запитва встъпващите в брак дали са съгласни да встъпят в брак един с друг и след изричен утвърдителен отговор съставя акт за сключване на граждански брак. В акта за сключване на граждански брак се отразява избраният режим на имуществени отношения с данните по чл. 9, ал. 2. В случаите, когато не е избран режим на имуществени отношения, в акта се вписва законов режим на общност.
(3) Актът се подписва от встъпващите в брак, от двама свидетели и от длъжностното лице по гражданското състояние.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.