До края на годината библиотеката ни вероятно ще си има сайт

До края на годината директорът на Градска библиотека „Стоян Дринов” Стефан Рапонджиев и екипът му ще работят за създаването на свой динамичен сайт.

В него ще бъдат качен електронният каталог с 89 000 книги, който панагюрският храм на книгата е изградил. Само още една библиотека в страната – В Горна Оряховица, има цялостен електронен каталог. Възможностите на бъдещото интернет представяне библиотекарите, заедно със свои колеги от читалищните библиотеки и училищната в ОУ „Проф. Марин Дринов”, зам.-кмета Галина Матанова и представители на Общинска администрация, разбраха с презентация от софийска фирма. Със „Софт Либ” работим повече от 10 години, и предимството е че са колеги, разработили специализиран библиотечен софтуер. Заедно с книгите в панагюрската библиотека, читателите ще могат да виждат и тези в читалищата в селата, защото в „Стоян Дринов” отново са сред малкото храмове на книгата, поддържащи централизирано комплектуване – улесняващо библиотекарите в населените места от общината.
С нововъведението, за което от „Стоян Дринов” мечтаят от години, неограничено потребителите ще могат да теглят част от книгите, ще проследяват съответното издание налично ли е, у кой читател е и ще могат чрез имейл да се разбират помежду си, ако има закъснение при връщането й. Сред идеите на Рапонджиев е и представянето в сайта на документи на музея, църквите, както и старопечатната литература в „Стоян Дринов”, които ще бъдат сканирани и с препратка ще се разбира къде точно се намират. Надеждата на библиотекарите е през декември сайтът им да бъде готов, като ще очакват подкрепа и от местната власт.
Презентацията за новостите в дигитализацията на библиотечните процеси, представена вчера бе част от Седмицата на библиотеката. Днес инициативата продължава с „На гости в приказния свят на приказките”, когато деца от 1 до 4 клас от панагюрските училища освен, че ще четат любимите свои приказки, ще влязат в ролята на героите, представяйки творбите.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.