понеделник , 13 май 2024
Водещи новини

С литийно шествие и панихида започна честването на 138 г. от Априлската епопея

Честването на 138 години от Априлското въстание в Панагюрище днес започна с литийно шествие от Историческия музей до историческия площад „20-и април“.

След тържествения ритуал по издигане на националното знаме в църквата „Света Богородица“ бе отслужена панихида в памет на загиналите в Априлската епопея. В словото си след нея архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия отец Атанас Манолов припомни думите на американския президент Джон Ф.Кенеди да не питаме какво държавата прави за нас, а какво ние правим за нея.
Десетки граждани се включиха в поклонението пред Вечния огън и положиха цветя пред мемориала. Не малко бяха и политическите организации, които положиха венци. Поклон пред априлските герои направи и делегацията от побратимения македонски град Кавадарци.
Отбелязването на годишнината от Априлското въстание днес ще продължи с възстановка „Мъжество и саможертва от 17,00 ч. на мемориалния комплекс „Априлци“. В нея ще участват членове на Национално дружество „Традиция“, панагюрското женско дружество „Райна Княгиня“, представители на панагюрското читалище „Виделина 1865“ и младежката организация на БЧК. Възстановката се прави за осма поредна година.
Кулминацията на честванията е националният митинг-заря от 20,30 ч. на пл. „20 април“. Тържественото слово ще произнесе президентът на РБългария  Росен Плевнелиев.
Априлското въстание избухва на 20 април по стар стил (1 май по нов стил) в Копривщица. При опит да бъде заловен революционният деец Тодор Каблешков копривщенските му братя по идеи нападнали и прогонили с оръжие изпратените турски военни. Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото Кърваво писмо. То е пренесено от 19-годишния Георги Салчев, който изминал 5-часовия път от Копривщица до Панагюрище само за два часа.
В деня, когато се получава вестта за разбунтувана Копривщица,Панайот Волов дава първия изстрел в Панагюрище, а Георги Бенковски обявява въстанието.
Трескавата подготовка за въстанието правела впечатление на османските власти, но информация за начинанието те получили след Първото Велико народно събрание в местността Оборище от участника в него – Ненко Терзийски от Балдово, чието име на предател е изтрито от белокаменния в местността.
По традиция утре – 2 май, пред паметника в местността Оборище слово ще произнесе председателят на Народното събрание Михаил Михов и ще бъде вречена наградата „Оборище“. Тя се присъжда за принос в съхраняване на българската идентичност. Тази година нейн носител ще е акад.К.Косев.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.