130 години от посещението на Иречек в Панагюрище

За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. Това е написал на 13.12.1881 г. известният чешки  учен Константин Иречек. Той има големи заслуги за организиране на учебното дело в България, за създаване на редица културни институти и

опазване на българската старина. Той е сред инициаторите за възобновяването на дейността на Българското книжовно дружество в София, създадено от проф. Марин Дринов. От 1884 г. Константин Иречек е негов редовен член. Той извършва няколко обиколки из страната с научна цел, като една от спирките му е Панагюрище. Днес – 12 август, се навършват 130 години от посещението му. Дисертацията му „История на българите” е написана с подкрепата на много българи, между които и проф.Дринов. Тя е публикувана на чешки и немски през 1876 г. и на руски през 1878 г., като претърпява няколко български издания (1886, 1888, 1929). Този труд е първата цялостна българска научна история. Тя обхваща периода от древността до 1875 г., но Иречек продължава да работи по темата до смъртта си. В отделен том „История на българите“ (1939 г., посмъртно) са издадени неговите многобройни бележки, допълнения и нови материали.
Константин Иречек идва в София веднага след Освобождението – през 1879 г., като става главен секретар на новосъздаденото Министерство на народното просвещение. През 1881-1882 г., по време на Режима на пълномощията, оглавява министерството в правителството на Казимир Ернрот и правителството без министър-председател. По-късно е председател на Учебния съвет при Министерството и директор на Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий” в София. От 1893 г. до смъртта си е професор по история на славянските народи във Виенския университет. Вниманието му е насочено главно към историята на славянските народи и основно към историята на българския и сръбския народ.
Константин Иречек умира във Виена на 10 януари 1918 г. Чешкият учен е част от персонажите на Алеко Константинов в книгата му „Бай Ганьо”. На Иречек е крилатата фраза: Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо”.

Вижте още

Панагюрище отбеляза годишнината от рождението на Райна Княгиня

Днес Панагюрище отбеляза 168 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова. Пред  паметника й на едноименния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.