Водещи новини

Недостигат 904 места за пълнолетни в резидентните услуги в област Пазарджик

Област Пазарджик има една от най-добре развитите мрежи в страната с достъпни и качествени социални услуги. В областта функционират 85 социални услуги – държавно делегирана дейност, каза областният управител Валентина Кайтазова по време на обсъждането тази седмица на областната карта. Тя допълни, че реформата в областта на социалните услуги цели подобряването качеството на живот и създаването на условия за социално включване в обществото на всички лица с необходимост от подкрепа.

През 2022 г.-2023 г. е констатиран недостиг на 904 места за пълнолетни в резидентните услуги – тези, които осигуряват дом, подслон и денонощна грижа, включително медицинска, каза по време на срещата директорът на РДСП Пазарджик Цветелина Арапова. Според изготвените от Агенцията за социално подпомагане Национален анализ и предложението за Национална карта на социалните услуги, жителите на област Пазарджик имат потребност от общо 1 726 места в резидентни услуги, при налични 822 в момента. От тях 217 за деца със и без увреждания и младежи до 25 години. Този брой на потребителите и социалните услуги ще се запази и в новата Национална карта. Най-осезателен е недостигът при социалните услуги за възрастни, допълни г-жа Арапова.

В момента в област Пазарджик от Картата на социалните услуги липсват резидентни социални услуги за пълнолетни лица със сетивни увреждания, интегрирани здравно-социални услуги за: деца нуждаещи се от постоянна медицинска грижа, за пълнолетни лица, нуждаещи се от постоянна медицинска грижа, за възрастни хора в невъзможност за самообслужване, резидентна услуга за осигуряване на подслон за лица в кризисна ситуация и за осигуряване на подслон за пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие и лица жертви на трафик.

За задоволяване на потребностите в Резидентна грижа за пълнолетни лица с психични разстройства са необходими общо 13 центъра в област Пазарджик. В момента такава грижа се предлага само във два (Батак и Пазарджик) с общо 30 потребители. Необходимо е да се ракрият още 11 със 185 места

Вижте още

Председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов: Да отстояваме самоотвержено каузите Панагюрище и България!

Уважаеми жители и гости на община Панагюрище,  През април преди 148 години със своята саможертва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.