вторник , 5 декември 2023
Икона с Покров на Пресвета Богородица

Днес е Покров Богородичен

В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и „защита“. Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви († ок. 936 г.).

Светият източник в храма на Животоносния източник във Влахерна, от който започнало празнуването на празника Покров на Пресвета Богородица. Източник: tropinka.orthodoxy.ru.

В църквата във Влахерна, близо до градските порти, по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от Св.Йоан Кръстител, Св.Йоан Богослов и други светци. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие. Богородица тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице, обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. След явяването й опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

Празникът Покров на Божията Майка го има само в славянските страни, вероятно защото Св. Андрей бил славянин по произход. 

Вижте още

Преминахме към зимното часово време

В 4 часа тази сутрин преминахме към астрономическото часово време и часовниците бяха върнати един …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.