Водещи новини
Народно читалище "Виделина-1865" в Панагюрище СНИМКАТА е предоставена от поета с китара Румен Спасов

Предсти областно съвещание на читалищата

На 31 август читалище „Христо Ботев-1897 г.“ посреща председатели и секретари на читалища от регион Пазарджик за поредното Областно съвещание на колегията. Работният формат е планова организация на Регионалния читалищен център /РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик/.

По регламент тези съвещания са в последния работен ден на всеки два месеца, за да отворят пространство за информираност, обучение, консултации и дискусия по актуални въпроси, свързани с работата на местно, регионално и национално ниво. Такава – в отговор на културно-образователните потребностите на хората в отделните населени места и в съответствие с осъществяването на държавните политики за общностно развитие и социално включване – за област Пазарджик. 

Въпреки горещото време, отпускарския сезон и активния фестивален период, интерес към Съвещанието не липсва. Заради широкоспектърната работна програма, обхващаща въпроси: за читалищното държавно финансиране в натурални и стойностни показатели за настоящата година, регламентирано със Закона за държавния бюджет на РБ за 2023 г. и механизмите за разпределение на субсидиите; за проведените летни инициативи, в духа на Конвенция 2003 за опазване на културното многообразие и предстоящите – в краткосрочен план; за информираност, споделяне  и търсене на подкрепа и сътрудничество в Регионалната мрежа от читалища. Предвидена е и презентация от читалищен експерт Радка Енчева-Кочева, за допълнително субсидираните от държавата читалищни бройки през годините от 2016 до 2021, реда за кандидатстване, правилата за отпускането и разпределението им, както и ръста на стандарта за една субсидирана читалищна бройка в натурални и стойностни показатели, за времето 2016-2023 г.

Специално време е отделено за представяне на съвсем скорошните читалищни инициативи, като II Национален фолклорен събор „Драгиново 2023“ – организиран от НЧ „Методий Драгинов-1936 г.“  на 1 и 2 септември, „Национален фестивал на кешкека и народните умения – Радилово 2023“ – организиран от НЧ „Зора-1903“ на 22 септември, Националния фестивал на старата градска и шлагерна песен „Нежни спомени“, организиран от НЧ „Виделина-1865“ гр. Панагюрище. С цел популяризиране на целите на тези читалищни събития и на техните сцени. Като възможност за отбелязване значението на Конвенция 2003 на ЮНЕСКО за опазване на живото културно богатство на нациите и показването на тези, които го притежават.  

ИНФОРМИРА: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик

Вижте още

Председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов: Да отстояваме самоотвержено каузите Панагюрище и България!

Уважаеми жители и гости на община Панагюрище,  През април преди 148 години със своята саможертва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.