СНИМКАТА е от сайта на МОН

За ученически пътувания по НП „България – образователни маршрути“ МС отпусна близо 12 млн.лева

Правителството одобри до 11 933 544 лв. за 2023 г. за 346 общински училища, включени в един от модулите на Национална програма „България – образователни маршрути”.

На 7 юли 2023 г. бе публикуван списък на одобрените общо 400 училища. Пътуванията на останалите 346 общински училища се обезпечават с решението на правителството от 26 юли.

От Панагюрище в списъка с одобрените по програмата е Професионалната гимназия по индустриални технологии.  Средствата са й в размер на 38 500 лева. От Стрелча в списъка е Начално училище „Паисий Хилендарски“. За реализиране на пътуването  ще бъдат отпуснати 22 000 лева.

Образователните маршрути се финансират при максимална стойност 100 лева за 1 ден на 1 участник (ученици, педагогически специалисти, медицинско лице). Един образователен маршрут може да е от 2 до 5 дни, включват се до 4 нощувки, храна, транспорт, застраховка, посещения на културно-исторически забележителности, музеи, занаятчийски работилници и др. Планирани са различни образователни дейности, дискусии и образователни игри в различни научни области, срещи с изявени личности, местни специалисти, които работят в посетения обект. Ще се финансира и купуването на входни билети и такси за беседи в посетени обекти.

При посещенията на място по избраните образователни маршрути училището може да осигури обучителна беседа, познавателни материали, презентации, демонстрации и други. Училищата избират обекти от пет тематични области: история и археология, география и икономика, биология, биоразнообразие и екология, изкуства, архитектура и литература, етнография, фолклор и занаяти.

Списъкът с одобрените училища е публичен и е достъпен на сайта на МОН.

Вижте още

Споразумения за два приоритетни проекта подписаха Община Панагюрище и МРРБ

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и ВрИД кметът на община Панагюрище …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.