четвъртък , 23 май 2024
Водещи новини
Еврокомисарят и блгарският премиер акад.Николай Денков СНИМКАТА е представена от Пресслужбата на МС

Парите за кохезия и селско стопанство се запазват

През следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще публикува преглед на Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС) – документът, който определя горните граници на разходите на Съюза от 2021 до 2027 г. Очаква се да бъде направено и предложение за ревизия. Тя обаче няма да засяга средствата, предвидени за Кохезионния фонд и за Общата селскостопанска политика. Това съобщиха от Пресслужбата на Правителството след срещата на министър-председателя акад. Николай Денков с европейския комисар за бюджет и администрация Йоханес Хан на 15 юни. Гостът е разговарял и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Еврокомисарят Йоханес Хан и вицепремиеръът и министър на външните работи на РБългария Мария Габриел
СНИМКАТА е предоставена от Пресслужбата на МС

Междинният преглед на Многогодишната финансова рамка се налага от множеството кризи, които нямаше как да бъдат предвидени при нейното приемане през 2020 г. – последиците от пандемията от ковид, войната в Украйна и свързаната с тези две събития инфлация, е обяснил еврокомисарят.

Предвижда се да се създадат нови финансови инструменти. ЕК ще предложи, например,  Европейски фонд за суверенитет, който да финансира компании с дейност в стратегически за ЕС области. Целта е да се ускори индустриалното и технологично развитие на Европа в сфери с висок потенциал като зелените и биотехнологиите, прехода към цифрова икономика. Очаква се също да се въведе по-голяма гъвкавост при използването на средствата от Европейския фонд за регионално развитие.

По отношение на изпълнението на националния План за възстановяване и устойчивост българският вицепремиер е заявил, че най-неотложната задача пред страната ни е да завърши изпълнението на етапите и целите, включени във втория транш, така че България да получи второ плащане тази година.

 

Вижте още

Лора Куруджиева спечели златен медал на Международния фестивал ”Angel voice” в Сърбия

На 7-9 май в Белград, Сърбия, се проведе XII-ото  издание на  Международния фестивал ”Angel voice” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.