Водещи новини
Еврокомисарят и блгарският премиер акад.Николай Денков СНИМКАТА е представена от Пресслужбата на МС

Парите за кохезия и селско стопанство се запазват

През следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще публикува преглед на Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС) – документът, който определя горните граници на разходите на Съюза от 2021 до 2027 г. Очаква се да бъде направено и предложение за ревизия. Тя обаче няма да засяга средствата, предвидени за Кохезионния фонд и за Общата селскостопанска политика. Това съобщиха от Пресслужбата на Правителството след срещата на министър-председателя акад. Николай Денков с европейския комисар за бюджет и администрация Йоханес Хан на 15 юни. Гостът е разговарял и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Еврокомисарят Йоханес Хан и вицепремиеръът и министър на външните работи на РБългария Мария Габриел
СНИМКАТА е предоставена от Пресслужбата на МС

Междинният преглед на Многогодишната финансова рамка се налага от множеството кризи, които нямаше как да бъдат предвидени при нейното приемане през 2020 г. – последиците от пандемията от ковид, войната в Украйна и свързаната с тези две събития инфлация, е обяснил еврокомисарят.

Предвижда се да се създадат нови финансови инструменти. ЕК ще предложи, например,  Европейски фонд за суверенитет, който да финансира компании с дейност в стратегически за ЕС области. Целта е да се ускори индустриалното и технологично развитие на Европа в сфери с висок потенциал като зелените и биотехнологиите, прехода към цифрова икономика. Очаква се също да се въведе по-голяма гъвкавост при използването на средствата от Европейския фонд за регионално развитие.

По отношение на изпълнението на националния План за възстановяване и устойчивост българският вицепремиер е заявил, че най-неотложната задача пред страната ни е да завърши изпълнението на етапите и целите, включени във втория транш, така че България да получи второ плащане тази година.

 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.