СНИМКА: pixbay

До 22 май всеки БЕЗПЛАТНО може дасе изследва за…

В периода от 15 до 22 май за 11-та поредна година се провежда Европейската седмица за изследване за ХИВ, вирусен хепатит B, вирусен хепатит C и сексуално предавани инфекции (СПИ).

Всеки желаещ може да се изследва безплатно и анонимно в лабораторията на РЗИ Пазарджик – гр. Пазарджик, ул. „Болнична“ № 17 от 9.00 до 16.00. ч.

Инициативата на Здравната инспекция е и във връзка с третия етап от Националната АНТИСПИН кампания – Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.

Тази година денят е 21 май. Той е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН, да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве и да насърчи редовното изследване за ХИВ. В България денят се отбелязва от 1992 година в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН и ангажиране на обществото в борбата срещу болестта.  

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването от началото на година до 11 май 2023 г. са открити нови 77 ХИВ – серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1886 г. до сега са 4 125 лица. 86% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, 14% – при инжекционна употреба на наркотици. Към 31 март 2023 г. общо 2 236 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 200 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

 

Вижте още

Пожарът в землището на Стрелча е локализиран

Горският пожар в землището на Стрелча, изпепелил по пъървоначални данни 1000 дка смесена гора, вече …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.