Духов оркестър "Делчо Радивчев" СНИМКА: Илия НЕМИГЕНЧЕВ

Нощ на музеите имаше и в Панагюрище

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
На 13 май от 17.00ч.до 24.00ч.в Исторически музей Панагюрище бе проведена Нощ на музеите. Безплатно посетителите можеха да разгледат експозициите на Музея в отделите“Археология“, „Етнография“,“Възраждане“,  „Априлско въстание“,“Съединение на Княжество България и Източна Румелия“, да се насладят на експозицията“Панагюрска златарска школа“ с Кондиката на златарския еснаф, както и на експозицията „Панагюрска грънчарски школа-синкретизъм между занаят и изкуство“, да видят ръкописи на много класици на българската литература. Свободна за посещение бе и улицата на занаятите и трезорът с уникалната реплика на Панагюрското златно съкровище.

След тържественото откриване на изложбата „Дарения V“ започна изпълнението на Детски танцов състав и концертът на Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище“Виделина 1865″, изпъстрен с красивите носии и  композиции на танцов състав „Балканджии“. Посетителите имаха възможност да разговарят свободно с много музейни уредници-действащи и пенсионирани, за да чуят уникални разкази как са направени откритията на редица музейни експонати. Невероятно пътуване в миналото!Нощта на музеите за пръв път се отбелязва във Франция през 1999-та година. Общоевропейска нощ се превръща през 2005-та година. Целта е тази нощ да не бъде просто обикновено посещение, а експонатите да бъдат представени по по-различен, поразителен, дори и смехотворен начин.

Музеите се надпреварват да предлагат необичайни анимации, оригинални обиколки, ателиета, концерти, посещения на свещи. Например, през 2005г., в Париж, на любителите на културата е предложено да разгледат скулптурите на музея „Роден“ на светлината на джобни фенерчета, да послушат традиционна виетнамска музика или да проследят историята на имиграцията във френската столица, като участват в игра с гигантски карти на световните езици. Швейцарски музей пък предлага участие в съдебен процес срещу магьосници.  Пак тогава, в Испания, музей предлага украсяване на пещера от палеолита в Алтамира, а британският музей в град Рединг дори дава подслон за през нощта.

Вижте още

Прошка моля, прошка давам

Днес е Сирни заговезни – Ден на всеобщо опрощение. Празникът поставя началото на най-продължителния пост през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.