събота , 20 април 2024

В Районен съд – Панагюрище ученици научиха как се конвоират обвиняеми. Цветомир Филипов спечели ….

Илия НЕМИГЕНЧЕВ

На 12 май имаше Ден на Отворените врати в Районен съд -Панагюрище. Тихата по принцип Съдебна институция, бе изпълнена с възпитаници на Детско полицейско управление при ОУ“Проф.Марин Дринов“- гр. Панагюрище. Негови ръководители са старши инспектор Павлин Караколев – началник група „Охранителна полиция“ в РУ Панагюрище,  младши експерт Велко Маслев – младши полицейски инспектор в РУ Панагюрище, и г-жа Павлинка Обретенова – класен ръководител на 3″а“ клас. Служителите на Областно звено“Охрана на съдебната власт“ Пазарджик показаха на малките ученици как се проверяват влизащите в съда граждани за огнестрелно и хладно оръжие или опасни за сигурността метални предмети, след което им бе обяснено и показано как се конвоират от ареста и затвора обвиняеми или осъдени за престъпления лица. Най-забавно на учениците бе да слагат на служителите от Областното звено белезници за ръце и крака, както и колани за конвоиране.

СНИМКИ Илия НЕМИГЕНЧЕВ
По-късно през деня, Главен инспектор Стефан Бобеков изнесе пълна с интересна информация лекция на тема „Графология“, демонстрира как се осъществява графологичен анализ на почерк, обясни на гостите как да откриват фалшиви банкноти и как да действат в случай, че са открили такива. 
От 18.00 часа в Заседателната зала на Исторически музей – Панагюрище, се проведе церемонията по връчването на удостоверенията за успешно завършено обучение по Програмата „Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на  учениците от СУ“Нешо Бончев“-Панагюрище. Церемонията започна с връчване на Голямата награда на Районен съд Панагюрище за есе на тема“Моята представа за Съдебната власт в бъдещето“, която спечели Цветомир Филипов-ученик от 8-ми клас на СУ“Св.св. Кирил и Методий“ -гр.Стрелча. Вълнуващото представяне на есето от Цветомир, спечели гостуващите учители, членове на съдебната система, юристи и гости със своята красноречивост и истинност, както и с надеждата за светлото бъдеще на съдебната власт и на нашата държава. Цветомир е бил почетен гост в Районен съд Панагюрище през целия Ден на отворените врати. Всички успешно завършили курса получиха сертификати и малки сувенири. На директора и класните ръководители от СУ „Нешо Бончев“,  бяха връчени благодарствени плакети, а всички лектори от Програмата получиха сребърния знак на Районен съд Панагюрище.Денят на Отворените врати завърши с коктейл за всички приятели на Районен съд Панагюрище

Вижте още

Разходка назад във времето направиха учениците от ОУ „20 април”

Изключително интересна разходка назад във времето представи днес Регионален клуб „Традиция“ – Панагюрище пред учениците …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.