Водещи новини
Народно читалище "Виделина -1865" в Панагюрище. СНИМКА: Архив на oshtepan.com

Ролята и ангажиментът на читалищата в опазване на живото културно многообразие на региона

Второто за 2023 г. Областно съвещание за Пазарджишка читалищна колегия се проведе  читалище „Христо Ботев-1897 г.“ в Пазарджик. На него бяха споделени проведените годишни отчетни събрания на читалищата, осъществените пролетни инициативи и мероприятия… Особено място бе отделено на ролята и ангажимента на читалищата в опазване на живото културно многообразие на региона  като местно и национално богатство, в съответствие с политиката на държавата и задълженията й по Конвенция 2003 на ЮНЕСКО за опазване на световното нематериално културно наследство. Тази година обединеният чрез образование, наука и култура Свят отбелязва 20 – годишнината от създаването на Конвенцията. Тя е ратифицирана от България през 2008 г. с произтичащите от това отговорности и право за вписване на  български човешки шедьоври в Световната листа на нематериалното културно наследство.

Като  страна по Конвенция 2003  имаме Национален регистър с Представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство. От  2008 г. през две години тя се попълва чрез подбор на кандидатури по системата „Живи човешки съкровища – България“, в двата етапа – регионален и национален. От 2022 година в Регистъра на нематериалното културно наследство са създадени и Спешна листа на културно наследство, нуждаещо се от спешна помощ, поради застрашеност от изчезване и Листа на добрите практики, от които елементи могат да бъдат включвани в съответните им Световни листи по молба от държавата – за опазване на международно равнище.

През годините, по номинации на съответните читалища, в Листата на област Пазарджик като местно културно богатство са вписани: занаятът тъкачество на килими от Костандово; обичаите „Гергьовден в Бъта“, „Украсяване на накалите“ от Радилово, „Розовска въртележка“ по Великден в Розово, „Дервишовден в Лесичово“; женското пеене на Симеоновец и двугласното пеене на Дорково. В Националната представителна листа на живото културно наследство място намират „Дервишката група“ на Лесичово и Дорковският ансамбъл „Овчарска песен“.

По ИНФОРМАЦИЯ на инж. Радка Енчева-Кочева,  РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.