четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини
Диана Иванова по време на представянето на есето си СНИМКА: Илия НЕМИГЕНЧЕВ

Диана Иванова от СУ „Нешо Бончев“ участва с есе в Национална конференция по гражданско образование

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
На 21 и 22 април в град Добрич се проведе 9- тата Национална конференция по гражданско образование, организирана от СУ ,,Св. Климент Охридски“.
В този престижен форум участва Диана Иванова, ученичка от 10″а“ клас в СУ „Нешо Бончев“, с преподавател г-н Иван Митовски и класен ръководител-г-жа Милка Пискова.
Конференцията е със състезателен характер, дава шанс на учениците от 4 до 12 клас да участват с филм, есе, рисунка, драматизация, презентация или проект на определена тема. Участниците са разделени в 3 възрастови групи, както и на дисциплините философия и гражданско образование. Първа група е за деца от 5 -ти до 7-ми клас, а във втора са включени ученици от 8-ми и 9-ти клас. При тях съдиите са трима души.
В 3-тата категория са включени участници от 10-ти клас до 12-ти клас. Журито в тази група се председателстваше от проф. Димитрина Каменова и членове: проф Николай Колишев, доц. Станислава Минева, г-жа Светлана Василева- началник на РУО -Добрич, г-н Димитър Дуков, главен редактор на вестник „Нова Добруджанска Трибуна“. В 3-та конкурсна група младежите предлагаха своите погледи към Матрицата, в която живеем, изкуственият интелект и неговите възможности с обем на знанието от 33 Зета байта; Живите камъчета, в каквито често се превръщат хората без обич; екологичните опасности за водата на Земята; как да осигурим безопасно детство във всеки град; защо семейството и домът са свободата да бъдеш щастлив; за ръцете, които прегръщат така, че да заобичаш света; защо агресираме, употребяваме алкохол, тютюн и наркотици; защо добротата и милосърдието могат да направят нашия свят по-добър-‘Историята на Марти“; как да бъдем смирени и да помагаме, макар да забравят потомците ни кои сме били; по какъв начин да не превръщаме в кошче за отпадъци сгради и чешми, които трябва да бъдат паметници на културата и архитектурата; комуникацията, като основа за развитието ни; как да запазим здравето си чрез храненето, избягвайки хранителни разстройства; как да предадеш радостта от живота на децата, лишени от родителски грижи; какво са домашното насилие и трафикът на хора; кога семейството става източник на агресия; как влияе бащата над детето; има ли закъсняло „Обичам те!“, между нас; защо да заживеем на село и какво получаваме от него; родителството-всичко започва от него; тревога за нарастване на психиатричните страдания у деца; как да ограничим престоя си пред смартфоните и компютрите, ролята на игрите навън с топка, с въженце и добри приятели;  кои са героите на нашето време – здравните работници, екоактивистите, доброволците; отхвърлянето от обществото на хората с увреждания. 
Бяха представени късометражните филми: 
„Филм за истинското в света-розово и сиво“ и „Пътят на времето“.
Диана Иванова участие в 3-та възрастова група. Тя представи с оригиналност есето си на тема „Семейство-училище-общество“, провокирайки различни реакции у публиката.
На церемонията по награждаването председателят на журито в 3-та възрастова група-проф. Димитрина Каменова, нарече „Преломна“ 9-та конференция, тъй като тя е довела в Добрич все по-атрактивни  ученици.
Идеята за конференция по Гражданско образование се ражда преди 10 години у преподавателя по история и гражданско образование г-н Димитър Димитров. Той е основател на инициативата, неотменен организатор и координатор на нейното ежегодно провеждане.  На срещата ни, г-н Димитър Димитров сподели, че идеята за конференцията се появила по пътя към Добрич, след като е присъствал на конкурс за  философско есе в град Бургас. Именно тогава решил да организира подобен конкурс, но с малко по обширна тема. Днес той отбелязва с гордост, че има участници, които са част от конкурса от 7 години. 
Конференцията е със състезателен характер, дава шанс на учениците от 4 до 12 клас да участват с филм, есе, рисунка, драматизация, презентация или проект на определена тема. Участниците биват разделени на 3 възрастови категории, както и на дисциплините философия и гражданско образование. Първа група е за деца от 5 -ти до 7-ми клас, а във втора група са включени ученици от 8-ми до 9-ти клас. При тях съдиите са трима души.
Тази година в оценяващата комисия влизаха: г-жа  Кремена Митева- уредник на Дом- Паметник „Йордан Йовков“, г-жа Теодора Денкова -директор на Регионалната библиотека ,,Дора Габе“ и г-жа Здравка Добруджанска – експерт в РУО по обществени науки и гражданско образование -Добрич. 
В 3-тата категория са включени участници от 10-ти клас до 12-ти клас. Журито в тази група бе председателствано от проф. Димитрина Каменова и членове: проф Николай Колишев, доц. Станислава Минева, г-жа Светлана Василева- началник на РУО -Добрич, г-н Димитър Дуков, главен редактор на вестник „Нова Добруджанска Трибуна“. В 3-та конкурсна група младежите предлагаха своите погледи към Матрицата, в която живеем, Изкуственият интелект и неговите възможности с обем на знанието от 33 Зета байта, Живите камъчета, в каквито често се превръщат хората без обич, Екологичните опасности за водата на Земята; Как да осигурим безопасно детство във всеки град; Защо семейството и домът са свободата да бъдеш щастлив; За ръцете, които прегръщат така, че да заобичаш света; Защо агресираме, употребяваме алкохол, тютюн и наркотици; Защо добротата и милосърдието могат да направят нашия свят по-добър-‘Историята на Марти“; Как да бъдем смирени и да помагаме, макар да забравят потомците ни кои сме били;  По какъв начин да не превръщаме в кошче за отпадъците ни сгради и чешми, които трябва да бъдат паметници на културата и архитектурата; Комуникацията, като основата ни за развитие; Как да запазим здравето си чрез храненето, избягвайки хранителни разстройства; Как да предадеш радостта от живота на децата, лишени от родителски грижи; Какво са домашното насилие и трафика на хора; Кога семейството става източник на агресия;Как влияе бащата над детето; има ли закъсняло „Обичам те!“, между нас; Защо да заживеем на село и какво получаваме от него; Родителството-всичко започва от него; Тревога за нарастване на психиатричните страдания у деца; Как да ограничим престоя си пред смартфоните и компютрите, ролята на игрите навън с топка, с въженце и добри приятели;  Кои са героите на нашето време-здравните работници, екоактивистите, доброволците; За отхвърлянето от обществото на хората с увреждания. 
Бяха представени късометражните филми: 
„Филм за истинското в света-розово и сиво“ и „Пътят на времето“.
Диана Иванова взе участие именно в 3-та възрастова група. Тя представи с оригиналност есето си на тема „Семейство-училище-общество“, провокирайки различни реакции у публиката.
На церемонията по награждаването, председателят на журито в 3-та възрастова група-проф. Димитрина Каменова, нарече „Преломна“ 9-та конференция, тъй като тя е довела в Добрич все по-атрактивни  ученици

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.