Проф.Ваня Добрева СНИМКАТА е от сайта на Народното събрание

Проф.Ваня Добрева получи Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“

Павлина ЛАЛЕВА

На 30 март в голямата зала на Театър Дом-паметник в Панагююрище беше кулминацията на Бончевите празници. По традиция елемент от тях е връчването на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“. Тази година единственият номиниран за приза е била проф.Ваня Чавдарова Добрева – изследовател на българската литература и култура. Директорът на СУ „Нешо Бончев“ г-жа Веска Барова запозна многобройната публика с творческата й биография. Проф.Добрева допълни някои житейски  факти за себе си, сред които открои и Класическата гимназия /Национална гимназия за древни езици и култура/, в която е завършила средното си образование. Тя благодари за голямото отличие, като припомни, че Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ преди 5 години е получил й баща й проф.Чавдар Добрев. 

Носителката на тазгодишния приз прочете факти за образованието и дейността на възрожденеца Нешо Бончев и сподели, че е свързана духовно с Панагюрище, тъй като има родствена връзка с известната художничка Олга Брадестилова и математика проф.Георги Брадестилов.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки връчи литературната награда на проф.Ваня Добрева, а тя връчи отличията на бончевци, които са били първенци в различни състезания.

Комисията, определила носителя на Литературната награда за литературна критика „Нешо Бончев“, е била в състав: Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели; Галина Матанова – зам.-кмет на община Панагюрище „Хуманитарни дейности“, поетът Иван Станчев, по чиято идея преди години беше учредена наградата; д.н. Силва Налбантян-Хачерян – директор на дирекция в Министерство на културата, и досегашните носители на отличието.

Проф.Ваня Добрева е на 20 юли 1965 г. в София. Дипломира се като магистър по „Българска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1996 г. , след защита на дисертация на тема: „Структурообразуващи принципи и елементи на Вазовата историческа драма в контекста на Българското възраждане (Войников и Друмев)“, получава образователната и научна степен доктор. От 1998 г. е редовен асистент по балкански литератури, а от 2007 г. доцент в катедра „Литература“ и катедра „Етнология и балканистика“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“  в Благоевград. През 2010 г., след защита на голям докторат на тема „Типология и архитектоника на комедията през Българското възраждане“, ВАК  й присъжда научната степен доктор на филологическите науки. От 2012 г. е професор в катедра „Културно-историческо наследство“ на Университета по библиотекознание и информационни технологии /УниБИТ/ – София.

Вижте още

Много млади хора се включиха в празничното ществие за 148 години от Априлското въстание

С празнично шествие от Историческия музей ДНЕС в Панагюрище започна честването на 148 години от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.