понеделник , 6 май 2024

Къде какво празнуват по света на Първи април?!

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
УТРЕ е един от най-веселите дни в годината-1 април, който ден ние, българите, наричаме Ден на хумора и шегата.
Има предположение, че Първи април се празнува от незапомнени времена, като е обвързан с пролетното равноденствие. В Северното полукълбо времето през този период е много нестабилно и от време на време си играе доста зли шеги с хората: ту ще ги стопли със слънцето, а след това отново ще им напомни за зимата. Може би древните хора са започнали да отбелязват празник на шегата, правейки си трикове и заблуждавайки се един друг, за да подражават на майката Природа.
Според друга теза, корените на този празник могат да се търсят в Древен Рим и римския фестивал в чест на Хилария, провеждан на 25-и март.На 25-и март – денят на пролетното равноденствие, древните римляни чествали веселието, шегата и радостта.
Това бил празникът на доброто настроение, наречен „Хилария” с апогей почитането на богинята Кибела – майката на боговете.
Всеизвестни са историите как е възникнал този празник във Франция по времето на Краля-Слънце Луи ХIV и в Англия, на 1 април 1860г., когато редица изтъкнати английски аристократи били поканени на „Тържественото изкъпване на белите лъвове“…
Иранците пък си правят шеги на 13-ия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1- ви или 2-ри април. Празникът се нарича „Сиздах Бедар“ или Празникът на природата, който се празнувал още през 536 г. пр.н.е. Това кара мнозина да вярват, че Първоаприлският ден на шегата се е зародил от тази традиция. 
Според фламандския обичай децата заключват своите родители и ги пускат само когато те обещаят да им дадат лакомство. 
На този ден по времето на династията Чосон в Корея било позволено царското семейство и придворните да се шегуват помежду си. Това бил първият снежен ден от годината. Хората се замеряли със снежни топки и после давали фалшиви оправдания. Уцеленият със снежна топка се смятал за „губещ“ и трябвало да изпълни едно желание на човека, замерил го със сняг. 
В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден. 
В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта.
Както казва номинираният за наградите „Оскар“ композитор на филмова музика Дейвид Хилшфердер: „От културна гледна точка, ние дори се нуждаем от Първоаприлската шега. Редом с постоянните лоши новини, хората имат нужда от доза хумор, за да оцелеят изобщо като култура!“
Така че- шегувайте се, смейте се, поднасяйте на обичаните от вас хора приятни емоции! 
Защото според нашия любим  Чудомир:“ Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж!“

Вижте още

„БУНАЙ“ АД Ви честити 148-та годишнина от Априлското въстание

Мениджърският екип на  „БУНАЙ“ АД  поздравява своите служители, работници и партньори, и техните семейства със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.