Водещи новини

Антоновден е. Жените днес не варят боб и леща

Днес Православната църква почита паметта на Преподобний Антоний Велики.

Той преживява до 105-годишна възраст, като запазва телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си, участва в борбата на Църквата против арианската ерес, като излиза в Александрия в открит диспут с еретиците и ги побеждава. Прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята.
Преподобний Антоний е представен като по-малък брат близнак на св. Атанас. Двамата се смятат за покровители на ковачите и железарите.  
В народния календар на българите Антоновден влиза в  състава на тридневен празничен комплекс, започващ ден по-рано с празника „Южници -верижници“, който е за здравето на домашните животни и за предпазване от болести. 
Днес жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката.
Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана „за белята, за лелята“, както е била наричана чумата.
Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.
 Днес имен ден празнуват: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.