Водещи новини

Катя Зографова завърши книгата си „Летопис на Вазовия род“

Изявеният литературен историк, критик и писател Катя Зографова завърши мащабно проучване на Вазовия род

„Летопис на Вазовия род“, съобщи БНР.
 Пред панагюрци Катя Зографова обяви, че е поела ангажимент да напише летопис за рода на писателя и поета Иван Вазов, през юни 2017 г., когато в камерната зала на Театър дом-паметника представи новата си книга  „Словозографии“. Тогава тя коментира:Това е свръхзадача на моя живот, но, описвайки този род, ще дам духовна опора, че България не изчезва.
Вазовият род е богат като имена, наследници и съдби, а  приносът му в историята и в културата на съвременна България е тема необятна, но благодатна. Този род има свои представители във всички области: на духа, на военното дело, на военното изкуство, на медицината, журналистиката и дипломацията.
Това лято се навършват 170 години от рождението на Патрирха на българската литература.
Катя Зографова е родена през 1957 г. в Панагюрище. Завършва българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 1989 г. печели конкурс и започва работа в Националния литературен музей в София. Години наред е директор на къща музей „Никола Вапцаров“.
 
Катя Зогрфова е позната на панагюрската аудитория с литературните си изследвания. Част от тях са посветени на именити българки: „Многоликата българка“; „Знаменити.Забравени.Забранени“.
За интересуващите се от литература интерес представлява и книгата й „Световете на Яворов“.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.