понеделник , 6 май 2024

Как и защо великата Елена Николай шамаросва италианец в Ла Скала?

На 24 януари 1905 год. в с.Церово, Пазарджишко, е родена Стоянка Николова, известна в света на оперното изкуство с артистичното си име Елена Николай.

Талантливата българка получава всички най-високи признания в оперното изкуство.
Родителите на Стоянка Николова са от Панагюрище. Баща й Събо Николов работи като бирник в с.Церово, но умира, когато Стоянка е на 3 години. Тогава 22-годишната й майка Парашкева е изправена пред трудното бъдеще сама да отглежда децата си. Помагат й американски мисионери , които й осигуряват 4-годишна стипендия, и тя заминава в чужбина да учи за медицинска сестра.
А 3-годишната Стоянка и по-големият й брат Кольо остават при родителите на майката – Стоянка и Тончо Гърбешкови в Панагюрище. В атмосфера на обич и волност тук минава детството й, тук започва училище при авторитетния педагог и общественик Стоян Кръстев-Керин, който пръв забелязва музикалната й дарба, тук завършва прогимназия.  След панагюрската прогимназия Стоянка Николова завършва Американския колеж в Самоков, където природната й дарба и влечението към пеенето  разцъфтява. Насърчавана от училищния диригент, тя решава да посвети живота си музиката. Изключително важна в осъществяването на нейната мечта се оказва срещата й с именития български певец и вокален педагог Иван Вулпе, който я подготвя за кандидатстване в Държавна консерватория в София. На изпита по пеене получава отличен, но, тъй като няма практика, на изпита по пиано получава слаба оценка и приемната комисия решава: Кандидатката е немузикална!
Заминава при брат си Кольо в САЩ и следва известно време философия в град Оберлин, щата Охайо, като едновременно работи, за да събере пари за отиване в световния център на вокалното изкуство – Италия. През 1929 год., независимо от голямата конкуренция, на конкурсния изпит в Миланската консерватория „Джузепе Верди“ е приета първа по успех. След 5 години завършва блестящо класа на бележития италиански вокален педагог Виченцо Пинторно… Именно в неговия дом опитният импресарио Канела, който е очарован от нейния превъзходен глас, но намира името й неподходящо за голяма артистична кариера, става кръстник на нейния псевдоним – Елена Николай…
Почти 30 години – от 1934 до 1963 год. тя е най-изявената българска певица в чужбина и един от най-търсените мецосопрани в света. Според италианската критика мецосопрановият трон ще остане празен навеки след нейното слизане от сцената.
Малцина обаче знаят как Елена Николай не се поколебава да шамароса прадставител на клана „Калас“. Ето какво пише Иван Бенчев за скандалите в Ла Скала: 
И така: Ла Скала, премиера на „Ирис“ от Маскани и големият антракт между първо и второ действие. Мястото е ослепителното фоайе на Ла Скала, а публиката, както сами се досещате, никак не е случайна. Елена Николай, наметната с елегантно визоново палто, разговаря със свои приятели – диригент със съпругата си, професор от Музикалната академия и…, когато изведнъж се появява самият Абиати – видният член на клана „Калас“. Това не е случайно. Мария Калас – много лоша като колежка и, меко казано, нетърпима към конкурентите си, изпитва обясним респект, почит и страх от великата българка, с която много често си партнира. Логично, конкурентката трябва да бъде премахната, не физически, а от големия италиански театър. И така, Абиати се включва в разговора ни в клин, ни в ръкав и забравяйки кавалерското си чувство и възпитание, а и почитта, която дължи на оперната примадона, обижда България, а и нея по един изключително провокативен начин. Елена Николай губи контрол на секундата и му удря шамар Само за пояснение, Елена е с една глава по-висока от италианския критик, а и много здрава физически, въпреки стройната си фигура. Зашеметен от удара, Абиати се търкулва по стълбите, сподирен отокуражителни възгласи и ръкопляскания. На другия ден цяла Италия говори за случилото се, а Елена Николай е в центъра на вниманието на преса, радио, телевизия, колеги, приятели. Скандалът предизвиква война между звездата чужденка и един от най-големите музикални капацитети. Но мнозинството е на страната на Елена Николай, възхитено от нейната смелост и доблест. Ръководството на Ла Скала застава на страната на италианеца. И въпреки неотложната нужда на театъра от една от най-големите му звезди, я отстранява за две години. Но общественото мнение – италианско и световно, принуждава ръководството на театъра да коленичи пред великата българка То си „посипва главата с пепел“ и идва да моли за прошка. Сам директорът се появява с прекрасен букет цветя и много старо шампанско, за да я помоли да се включи в репетициите за премиерата на „Електра“ от Рихард Щраус. Елена разбира, че публиката, народът, светът я вика, а не ръководството. Затова за момента е изкушена да прояви високомерие и да накаже господа директорите, клана „Калас“, а и самата гъркиня, но величието надделява и нашата Николай се завръща триумфално в Скала като победител. Пресата отбелязва на другия ден след премиерата на „Електра“ – „Голямото завръщане бе триумфално!“. Единствено певица като Елена Николай – българка до мозъка на костите си, може да сложи на карта изкуството си, името си, а и целия си живот за истината.
И затова и до ден днешен на гримьорната – в Ла 
Скала стои масивна златна табела с надпис: тук в продължение на 17 сезона без прекъсване се обличаше за спектакъл великата Елена Николай.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.