Панагюрище отбеляза 164 години от рождението на Райна Княгиня с урок по родолюбие

 

С урок по родолюбие, изнесен ДНЕС в Къща музей „Райна Княгиня“от подготвителната група на Детска градина „Райна Княгиня“,

поднасяне на цветя пред паметника в двора на родната й къща и пред паметника на Знаменоската на площад „Райна Княгиня“ Панагюрище отбеляза 164 години от рождението на видната българка. През бунтовната 1876 г. по заръка на Воеводата Георги Бенковски Райна Попгеоргиева извезва Главното въстаническо знаме със заветните думи „Свобода или смърт“.
Урокът по родолюбие включваше припомняне на най-важните моменти от живота на именитата панагюрка, песни и стихове, посветени на нея и на България. Приятна изненада бе, че не прозвуча познатата на мало и голямо народна песен за Райна Попгеоргиева, в която се пита кой уши байряка,
а малко познатата, чийто припев е:
Българийо, през огъня премина,
за да покажеш гордо на света,
един народ как сам избра  Княгиня
и я венча за свойта свобода.
 
Урока бяха подготвили учителките Петя Джамбазова и Ангелина Стойковска, а сред гостите бяха кметът на Община Панагюрище г-н Никола Белишки и заместникът му г-жа Галина Матанова, родители на бъдещите първокласноици, г-н Здравко Здравев, един от правнуците на Райна Попгеоргиева.
В началото на честването директорът на Исторически музей – Панагюрище доц.д-р Атанас Шопов приветства всички, като акцентува, че на 20 януари преди години е първата стъпка за превръщане родната къща на Райна Княгиня в музей.
Всички малчугани за спомен от урока получиха сувенирчета с лъвчето.

Връчиха им ги кметът Белишки и доц.д-р Шопов. Под ръководството на своите учители децата поднесоха цветя пред паметника на Райна Попгеоргиева.

Последваха ги гостите на урока, които след това се отправиха към паметника на Знаменоската, издигнат в нейна чест с дарения на панагюрци през 2006 г. 
Пред него г-жа Ирина Конова, един от уредниците на музея, прочете кратко слово за значимото дело на Райна Попгеоргиева, след което бяха положени цветя и венци от името на местната власт, различни други институции, организации и фирма „Асарел-Медет“ АД.

 След това в Историческия музей беше открита фотодокументална изложба, посветена на 70 години Къща музей „Райна Княгиня”. В информационната зала на Музея Здравко Здравчев представи презентация на тема „Панагюрските родове Дипчеви и Футекови: учители-будители”.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.