петък , 26 април 2024

На 88 години, а все още с младежки дух е Кръстьо Тютюнджиев

Днес определеният за Треньор на ХХ век в община Панагюрище Кръстьо Тютюнджиев навършва 88 години.

Едва ли някой може да му ги даде, тъй като рожденикът все още е с младежки дух и го поддържа с различни занимания. Едно от тях е стадионът в Панагюрище, където не пропуска да ходи, за да помага с опита си. А опитът му е за завиждане – повече от 60 години е по стадионите. 
Завършва  висшето си образование в Националната спортна академия и от 1954 г. слага началото на треньорската си кариера в Панагюрище като организатор по лека атлетика в едно от панагюрските предприятия. Три години по-късно на областно ниво забелязват успехите, които постигат тренирани от него работници и ученици, и се полагат основите на Школа по лека атлетика, на която става директор.
Нзначен е и за учител в Панагюрската гимназия и в продължение на десетилетия създава шампиони. Сред имената са: Георги Стойковски – европейски шампион и рекордьор на троен скок; Любен Талев – републикански шампион и рекордьор на скок височина; а от по-младите поколения са Велко Николов, Никола Ралчев, Йордан Павлов, Кирил Загорски…   За дейността и успехите си като учител е награждаван с орден „Кирил и Методий”, първа степен.
Друго признание за труда му е призът „Треньор на 20-и век на Панагюрище”, връчен му на тържествена церемония в началото на новото хилядолетие.   
Съпругата му Борислава също е известен спортен активист в община Панагюрище, но е с половин година „по-млада“.
Честит рожден ден, тренер! Бог да те благослови!
Да си жив и здрав още години напред!

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.