ОУ „Проф.Марин Дринов“ чества 179 години от рождението на своя патрон, връчена бе поименната студентска стипендия

На тържествена церемония днес в двора на родната къща на проф.Марин Дринов бе връчена поименната студентска стипендия,

учредена през 2009 г. от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“АД. За учебната 2017/2018 година стипендията получи ДианаДойчева Алексова – студентка в Технически университет Берлин, Германия, специалност „Архитектура“.
По разбираеми причини Диана не можа да присъства лично на церемонията и директорът на дирекция „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“ АД  Ана Финджикова връчи стипендията набаба й – 78-годишната Дечка Варадинова. Поздравявайки дриновци за патронния празник, г-жа Финджекова пожела един ден някой от тях да стане носител на поименната студентска стипендия.
С писмо носителката на Дриновската стипендия Диана Дойчева Алексова е изразила голямата си благодарност към Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД. В него тя казва:
„За мен е чест да бъда носител на стипендията през учебната 2017/2018 година, в която завършвам бакалавърска степен по специалност „Архитектура“! Това възнаграждение за мен ще бъде голяма подкрепа и мотивация да продължа да се развивам.

Отправяйки своите благопожелания към празнуващите, зам.-кметът на Община Панагюрище Галина Матанова припомни, че през настоящата учебна година просветното министерство е включило панагюрското ОУ „Проф.Марин Дринов“ в списъка с иновативни училища. „Желая ви да развивате тази кауза за съвременни образователни модели с обич“, каза тя.
Патронният празник на дриновци започна с музикална програма в родната къща на бележития учен, където директорът на училището Екатерина Футекова припомни заслугите на проф.Дринов за българското образование, развитието на славянознанието, Търновската конституция и избора на София за столица.
Честването на 179 години от рождението на проф. Дринов продължи пред бюст-паметника му в парка на Панагюрище. Там директорът на училището Екатерина Футекова, помощник-директорът Богдана Шишкова и ученици рецитираха стихове, а други изпяха песен.
 


В знак на признателност към делото на именития панагюрец бяха поднесени венци и цветя.
Сред гостите на празника бяха председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, зам.-кметът по стопанските въпроси на община Панагюрище Георги Павлов, общественици, представители на културни и социални институции.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.