Водещи новини

Ходенето е полезно за мозъка

Когато кракът ви удари земята, той изпраща нагоре по тялото налягане, което увеличава притока на кръв към мозъка.

 Откритието е изненада за учените, тъй като се приема, че притокът на кръв към мозъка е сравнително незасегнат от промените в кръвното налягане.
Тичането също предизвиква протичане на сходни вълни през артериите, което спомага за кръвообращението на мозъка. „Учудващо е колко време беше нужно, за да можем най-накрая да измерим тези очевидни хидравлични ефекти върху мозъчния кръвоток“, споделя д-р Ърнест Грийн, един от авторите на изследването.
Между разходката и притока на кръв към мозъка има оптимизиращ ритъм. Честотата на крачките е в диапазона на нормалните ни сърдечни честоти (около 120 в минута), когато се движим енергично.
Учените са използвали ултразвук за измерване на кръвния поток през каротидната артерия, която пренася кръвта към главата. Те са изчислили, че ударите при ходене са много по-леки, отколкото при тичане. Ефектът върху притока на кръв към мозъка обаче е значителен.
Човешкият ум е едно от най-великите творения на природата и продължава да е една от най-изследваните загадки от учените. 
Човек се ражда с комплекс от инструменти, които му помагат да се противопоставя на нараняванията и болестите. Но в процеса на остаряване, механизмите за възстановяване на тялото отслабват все повече. Мозъкът също започва да ни изневерява, в резултат на което отслабва съпротивата и устойчивостта ни към стрес и физически наранявания .  
Източници:obekti.bg и framar.bg

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.