Водещи новини

Здравното министерство предлага стандарт по Спешна медицина, с който се намаляват лекарите със специалност „Спешна медицина“ или „Анестезиология и интензивно лечение“

Нова наредба за утвърждаване на стандарт по Спешна медицина предлага здравното министерство.

Макар и изцяло нов нормативен акт, наредбата всъщност е изменена само в частта й за болниците, коментират от zdrave.net
Глава ІV от сега действащия стандарт по Спешна медицина, която засягаше правилата за болниците, бе отменена от ВАС. За да компенсира нормативната „дупка“, ведомството публикува за обществено обсъждане нови правила в тази насока.
С предложението се намалява броят на лекарите със специалност „Спешна медицина“ или „Анестезиология и интензивно лечение“ от трима на двама за мултипрофилно спешно отделение с второ ниво на компетентност и от шестима на четирима за отделение с трето ниво на компетентност. От ведомството отбелязват, че това няма да доведе до влошаване на качеството на оказваната спешна медицинска помощ поради факта, че при необходимост спешна медицинска помощ се оказва и от лекарите в отделенията на лечебното заведение.
Също така са намалени и броят на постовете и леглата за спешна терапия от 8 на 6 и от 12 на 10 за мултипрофилно спешно отделение съответно с второ и трето ниво на компетентност.
Намален е и броят на леглата в зоната за наблюдение от 6 на 3 и от 8 на 5 за мултипрофилно спешно отделение с второ и трето ниво на компетентност.
В изискванията за профилирано спешно отделение от трето ниво на компетентност е намален броят на постовете за преглед/спешна терапия от 6 на 4; броят на леглата в залата за ресусцитация (шокова зала) от 2 на 1 и броят на леглата в зоната за наблюдение от 4 на 2.
Това намаление няма да доведе до влошаване качеството на обслужване на спешните пациенти поради факта, че съществува възможност за бързо диагностициране и насочване на пациентите към съответното отделение за стационарна лечебна помощ, посочват от МЗ.
В изготвения проект се предвижда отпадане на изискванията за минимална площ във всички помещения на спешните отделения, което ще даде възможност на всички лечебни заведения да разкрият структури за оказване на спешна медицинска помощ спрямо материално-техническите и финансовите си възможности.
Всичко това от своя страна няма да доведе до влошаване на качеството, нито би било причина за ограничаване на достъпа на населението до спешна медицинска помощ, уверяват от министерството.
Очаква се така направените промени във вече отменената част от стандарта по Спешна медицина да удовлетворят организациите, атакували предишните текстове в съда – аргументите за атаката бяха, че изискванията на стандарта в частта за болниците са крайно завишени и едва няколко лечебни заведения биха могли да отговорят на тях.
От МЗ посочват още, че въвеждането на проекта няма да доведе до преки финансови въздействия. „Следва да се има предвид, че всички лечебните заведения за болнична помощ са задължени да осигуряват непрекъснато 24-часово изпълнение на лечебната дейност по медицинските специалности, посочени в разрешението, включително и на медицинска помощ при спешни състояния. Изпълнението на това задължение обаче не е обвързано със задължение за разкриване на спешно отделение, като дейността може да се осигури на функционален принцип от разкритите болнични звена. Липсата на спешно отделение не ограничава възможностите на болничните заведения да осъществяват спешен прием на пациенти, в т.ч. по договор с НЗОК. Решението за разкриване на спешно отделение е въпрос на преценка на болничния мениджмънт относно капацитета на лечебното заведение, характера на осъществяваната дейност, обръщаемостта на пациентите и др.“, се казва в мотивите на ведомството към проекта.
Съгласно Националната здравна карта за покриване на потребностите на населението в страната е необходимо функционирането на 38 спешни отделения, от които 25 с II ниво на компетентност и 13 от III ниво на компетентност.
Същевременно, в настоящия момент в страната функционират 42 спешни отделения към лечебни заведения за болнична помощ, които изцяло или частично отговарят на изискванията на медицинския стандарт за структура по спешна медицина с II или III ниво на компетентност, посочват от здравното министерство.
Източник:zdrave.net

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.