Водещи новини

Луничките – слънчеви целувки по кожата

Луничките са симпатични, цветни петънца по кожата, които обикновено се появяват след по-дълго излагане на слънце.

Луничките са слънчеви целувки по кожата, към които трябва да се отнасяте отговорно, въпреки че не са опасни. 
Какво представляват луничките?
Луничките са струпвания на концентриран меланин, породени от структурна промяна на меланозомите – мястото, където се съхранява въпросният ензим. Появяват се предимно в горната част на тялото, защото тя е най-огрявана от слънцето. Слънчевите целувки по кожата се забелязват по носа, бузите, рамената, горната част на гърба, в по-малки количества по краката.
Луничките са много малки петна, не по-големи от върха на кърфица. Често обаче имат навика да се препокриват и така дават вид на по-големи кожни оцветявания. На цвят луничките са жълтеникави, червеникави, светлокафяви или по-тъмни. Понякога ги бъркат с бенки, но двете нямат общо. На слънчевите целувки се радват хората със светла кожа, защото имат по-малко меланин и вместо загар получават „дъжд“ от лунички.
Причините за появата на лунички по кожата могат да са две.
Вариант 1 – да сте ги наследили по генетичен път.
Установено е, че хората, които имат ген MC1R са по-предразположени към слънчевите петна в сравнение с другите.
Вариант 2 – да са ви подарък от слънцето.
Ако сте с по-чувствителна кожа и я изложите за повече време под UV-B лъчи, активирате меланоцитите и така повишавате производството на меланин и правите луничките по-забележими.
Най-общо могат да се определят два вида лунички. Едните са по-известни с името си ефелиди. Това са лунички, които се появяват лятото заради излагането на кожата на слънце, и с времето, когато сезоните се сменят, избледняват. Другите ги наричат слънчеви петна или лентиго – това са лунички, които радват собствениците си и през зимата.
Понякога луничките се появяват през пубертета, друг път още в ранна детска възраст. При някои те изчезват с напредването на възрастта, докато при други се забелязват именно в по-късен етап.

Преглед и лечение на лунички
Луничките не са опасни за здравето, затова не са категоризирани като заболяване. Факт е обаче, че собствениците им са по-чувствителни към слънчевите лъчи, затова трябва да вземат превантивни мерки(особено през лятото). Според някои изследвания луничките, подобно на бенките, правят човек по-предразположен към рак на кожата. Други обаче отричат подобни твърдения. За да сте по-спокойни, посетете дерматолог, който да направи изследвания на оцветяванията по кожата ви.
Що се отнася до лечението, няма утвърдено такова.Това, което специалисти съветват, е да не излизате, без да ползвате подходящ слънцезащитен продукт.
Източник: rozali.com

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.